Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Mitropolia Munteniei și Dobrogei Arhiepiscopia Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 1 aprilie a.c., la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi a avut loc un eveniment deosebit dedicat aniversării a 161 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române.

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi.

Anul acesta, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Dunării de Jos, a fost săvârşită slujba de Te-Deum în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie în mod substanţial la menţinerea ordinii publice şi a păcii sociale, angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi, în fruntea cărora s-a aflat locotenent-colonel Vasilică Dănuţ, prim adjunct al inspectorului şef, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi-Galaţi.

În cuvântul său, ÎPS Arhiepiscop Casian  a apreciat buna cooperare între Biserică şi angajaţii acestei instituţii: „Dorim să mulţumim Domnului pentru prezenţa în Catedrala arhiepiscopală a jandarmilor pentru rugăciune în această zi aniversară. Dincolo de frumoasele uniforme pe care le purtaţi fiecare dintre dumneavoastră, aveţi un suflet frumos, un suflet curat şi credincios, care dă o strălucire şi mai mare acestei demne şi impresionante ţinute a Jandarmului român. Vă doresc lumină multă în suflet şi trăirea ce o aveţi la această rugăciune să nu vă dispară niciodată din suflete şi din viaţă. La mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a spus Înaltpreasfinţitul Sa în cuvântul rostit cu această ocazie.

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni