Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cele mai importante denii sunt cele de Joi şi Vineri seară, cunoscute şi sub denumirile de Denia mică şi Denia mare. Cea de Joi seară are ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale Patimilor Mântuitorului Hristos şi scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, iar cea de Vineri seară se deosebeşte de celelalte denii prin cântarea Prohodului şi înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf.

Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinătăţii, zi când a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, în această zi, în orice biserică creştină din lume, nu se oficiază slujba Sfintei Liturghiei, care înseamnă jertfă şi se consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeaşi zi.

La Denia Prohodului din Vinerea Mare tineri şi bătrâni, în lanţ neîntrerupt, trec pe sub masa plină de flori, peste care este aşternut Sfântul Epitaf, precum şi Sfânta Evanghelie împreună cu Sfânta Cruce.

Scopul slujbelor săvârşite în toată Săptămâna Mare este ca, prin rugăciune şi cântare, prin citirea Sfintei Scripturi şi meditaţie, prin pocăinţă şi post, să alungăm din suflet întunericul păcatelor şi să ne umplem de lumina cea tainică şi nevăzută a prezenţei iubitoare a lui Hristos în noi, lumină revărsată în ziua Praznicului Învierii.

Deniile primenesc sufletul prin curăţare interioară, reculegere şi concentrare în rugăciune, pentru a putea trăi deplin şi profund taina şi bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Denia Prohodului Domnului a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei arhiepiscopale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului. Au fost patru opriri şi la fiecare oprire a fost rostită o ectenie.

După procesiune, toţi credincioşii prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook