Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe, Sfânta Liturghie din Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, este continuată cu rânduiala spălării picioarelor, care aminteşte de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos, dându-ne nouă pildă de adevărată smerenie, s-a încins cu ştergarul şi a spălat picioarele ucenicilor Săi.

În această zi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos, a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ, din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale, a fost împlinită rânduiala spălării picioarelor, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul Catedralei şi de numeroşi credincioşi gălăţeni.

Ca în fiecare an, protagoniştii acestui ritual au fost 12 copii aflaţi în situiaţie de risc social, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, proveniţi din familii sărace şi de la Centrul de Plasament „Negru Vodă“ din municipiul Galaţi.

La momentul cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa, încins cu ştergar s-a plecat pentru a spăla  picioarele celor 12 „mici ucenici“, oferindu-le în mâini făclii aprinse. Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi alte ajutoare de primă necesitate.

Activitatea cu caracter social-filantropic şi misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala „Sfântul Apostol Andrei“ a ASCOR Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook