Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe, în Joia cea Mare din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ, din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul catedralei.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, ierarhul a împlinit şi rânduiala spălării picioarelor.

Ca în fiecare an, beneficiarii acestei rânduieli ritual au fost 12 copii orfani, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, proveniţi din centre de plasament şi orfelinate din municipiul Galaţi.

La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, ierarhul s-a încins cu ştergar şi a spălat  picioarele celor 12 „mici ucenici“, după care le-a oferit făclii aprinse.

„Înţelesul adânc pe care dorim să-l transmitem de la om la om şi de la suflet la suflet până în inima celui mai îndepărtat frate al nostru care este trist, împovărat, bolnav şi singur, este luminat  de cele trei daruri pe care Mântuitorul ni le împărtăşeşte în mod real: bunătatea, «Cela ce în nespusa Sa bunătate…», cărarea către aproapele prin smerenie, care înseamnă iubirea necondiţionată pentru a săvârşi binele acolo unde este nevoie de bine şi iertarea de toate păcatele noastre (…) Spălarea din această zi arată îndepărtarea prafului păcatelor de pe sufletele noastre, iar prin curăţirea sufletelor se curăţesc şi gândurile, sentimentele noastre.  Aşadar, să ne apropiem unii de alţii prin bunătate, smerenie şi iertare, îmbrăţişându-ne, ajutându-ne, sprijinindu-ne unii pe alţii şi aşteptând luminata bucurie a păcii prin slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos!“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală.

Activitatea cu caracter social-filantropic şi misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala gălăţeană „Sfântul Apostol Andrei“ a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook