Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a III-a după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba Sfintei Liturghii în biserica închinată Sfintelor Femei Mironosiţe din cadrul parohiei „Sfântul Mucenic Antim“ din Galaţi.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale aproximativ 4.000 de familii din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“.

La slujbă au fost prezenţi mulţi copii şi credincioşi din întregul municipiu.

După cuvenita primenire sufletească un număr mare de copii şi o parte din credincioşii prezenţi s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, îndemnând la trăirea exemplului de credincioşie al Sfintelor Femei Mironosiţe.

Cu acest prilej, a fost citi şi mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Credinţa vie a femeilor mărturisitoare – izvor de lumină şi bucurie, transmis la Duminica Mironosiţelor în toate parohiile Eparhiei Dunării de Jos.

Totodată, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la hramul acestei parohii, care sunt icoane vii ale lui Dumnezeu pe pământ, ca în aceste vremuri de nelinişte, să primească şi să aplice în viaţa lor, cu dragoste şi cu bucurie creştină acest mesaj părintesc de recunoştinţă pentru toate femeile creştine, din viaţa Bisericii şi a nemului românesc.

Ziua de prăznuire a femeilor mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de harnicele femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini.

***

Parohia gălăţeană este înfrăţită de 10 ani cu parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, o parohie cu posibilităţi materiale reduse, însă cu creştini iubitori de cele sfinte şi jertfelnici.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook