Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paști, numită și duminica Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu și nu numai.  

În această duminică, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

Ca în duminicile anterioare din Postul Mare și astăzi au fost adușila slujbă 20 de copii cu autism, membri ai „Centrului de zi pentru copii cu autism“ din Galați, cu sprijinul și implicarea Filialei Galați a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române.

La momentul cuvenit, cei 20 de copii speciali din comunitatea gălățeană, împreună cu alți copii și credincioși au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice de la Sfântul Marcu, în care este relatată vindecarea unui copil demonizat, explicând de asemenea, de ce duminica a 4-a din Postul Mare este numită a Sfântului Ioan Scărarul.

„În această duminică ni se relatează despre suferința umană, care, atunci când începe încă din copilărie, de la vârste fragede, este o suferință înmulțită, deoarece în același timp suferă și copiii care sunt bolnavi, dar și părinții lor. Această mare suferință nu o putem vindeca și nici măcar nu o putem ameliora cu puterile omenești, căci ea face parte din categoria bolilor spirituale aduse în viața oamenilor de către întunecatul diavol, iar una dintre cele mai grele boli este tocmai cea despre care se vorbește în evanghelia de astăzi, și anume, posedarea sau forma prin care diavolul intră în stăpânirea făpturii lui Dumnezeu, făptură care este făcută după chipul și spre asemănarea lui Dumnezeu, dar care din diferite motive pierde legătura cu Dumnezeu, iar locul lăsat libereste ocupat de cel rău“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În încheierea omiliei de astăzi, chiriarhul a explicat importanța și sensul urcușului duhovnicesc în cele 30 de trepte arătate de Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, etapecare ne duc către Împărăția lui Dumnezeu.

Întrucât în săptămâna a 5-a din Postului Paștilor, Biserica a rânduit a se săvârși slujbele a doua Denii, miercuri seara Denia în cadrul căreia se citește tot Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar vineri seara, Denia Acatistului BuneiVestiri, Înaltpreasfinția Sa a adresat credincioșilor invitația și în același timp îndemnul de a participa la aceste frumoase și înălțătoare momente de rugăciune în care să cerem Domnului milă și iertare de păcate, iar Preasfintei Născătoare de Dumnezeu sprijin și ajutor în biruirea ispitelor și a încercărilor ce ne împresoară.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a dăruit iconițe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook