Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 11-12 aprilie 2019 s-a desfăşurat la Galaţi cea de-a 5-a ediţie a  Conferinţei Internaționale „Istorie, Spiritualitate, Cultură. Dialog și Interactivitate“ („History, Spirituality, Culture. Dialogue and Interactivity“).

Manifestarea academică a fost organizată de Centrul de studii istorice şi social-culturale din Europa de Est din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Conferinţa a reunit cadre didactice, cercetători ştiinţifici, preoţi, istorici şi sociologi din România, S.U.A, Franța, Maroc, Mexic, Honduras, Republica Moldova, Ucraina și Coasta de Fildeș şi a cuprins şase secţiuni: sociologie, istorie, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, religie şi spiritualitate, cultură şi educaţie şi filozofie.

Între personalitățile de peste hotare care au conferenția la Galați se numără: Driss Benlarbi, profesor de Sociologie la Facultatea de Arte şi Ştiinţe Umaniste din cadrul Universităţii „Moulay Ismail” din Meknes, Maroc, Angelo Antonio Moreno Leon, profesor în cadrul Universităţii Naţionale Autonome din Honduras, Gerard Weber, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe Sociale de la Colegiul Comunitar al orașului Bronx, Universitatea din New York, Statele Unite ale Americii, Oleksandr Evgenievich Lysenko, de la Institutul de Istorie a Ucrainei din cadrul Academiei Naționale de Științe din Ucraina, Mykola Mykhailutsa, de la Universitatea Naţională Maritimă din Odessa, Ucraina,

În cadrul secţiunii „Religie şi Spiritualitate” au fost susţinute prelegeri precum: „Repere istorice ale statutului moralității creștine în cadrul dezbaterilor bioetice“, „Înmormântarea Domnului: referințe istorice, coordonate teologice, frumuseți de imnografie“, „Sentimentul de suferință ca un test al libertății“ şi „Sfântul Benedict din Nursia. Impactul vieții și regulilor sale asupra civilizației europene de astăzi“ ş.a. 

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost lansate trei volume apărute în ultima perioadă şi care reprezintă contribuţii ale istoricilor din România şi colaborările lor cu Ucraina.

„Primul volum este dedicat Dunării şi cuprinde comunicări susţinute în cadrul unei Conferinţe ce s-a desfăşurat în urmă cu doi ani la Ismail cu participarea mai multor istorici din România, Ucraina şi Republica Moldova şi, în special, colaborarea universitară dintre „Dunărea de Jos“ din Galaţi, „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Cahul şi Universitatea Umanistă de Stat din Ucraina. Este un volum bilingv cu articole în limbile română şi ucraineană şi sunt dedicate tuturor aspectelor care ţin de istoria, cultura, civilizaţia, spiritualitatea şi locuitorii oraşelor porturi ale Dunării.

Al doilea volum este rezultatul activităţii domnului profesor Viaceslav Kuşnir de la Universitatea Naţională Mechnickov din Odessa. Este un volum dedicat culturii ucrainenilor din nordul Dobrogei, din zona Tulcii. Un volum explicit în română şi ucraineană pe înţelesul publicului larg.

Cel de-al treilea volum este rezultatul participării Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi  în cadrul unui proiect intitulat „Strategie şi acţiuni în vederea pregătirii participării naţionale la proiectul Danubius-Ri“, un proiect amplu care a implicat multe state din zona dunăreană şi care are în vedere dezvoltarea în zona Dunării în cadrul strategiei Uniunii Europene”, ne-a declarat Arthur Tuluş, profesor în la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook