Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 5-a din Postul Sfintelor Paști, când Biserica cinstește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu și nu numai.  

În această duminică, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

De la începutul Postului Mare, prin grija și sprijinul femeilor din cadrul Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române, filiala Galați, în fiecare duminică au fost aduși la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrală câte 20 de copii cu autism, membri ai „Centrului de zi pentru copii cu autism“ din Galați.

Ca și în duminicile anterioare, la momentul cuvenit, copiii speciali din comunitatea gălățeană, împreună cu alți copii și credincioși au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică de la Sfântul Apostol Marcu, în care Mântuitorul prevestește moarte și învierea Sa și îi inițiază pe apostoli în ceea ce avea să urmeze, luminând firea omenească spre cunoașterea tainelor lui Dumnezeu.

„Mântuitorul nostru Iisus Hristos îndreaptă în fiecare creștin patima puterii și o convertește în virtutea slujirii. Și atunci când slujești faci lucrare sfântă oriunde ai fi, și la catedră, și pe masa de operație și la plug și în uzină, și când mături strada, manifestându-te astfel ca un om sfânt. Fiul Omului a venit ca să ne dea măsura cea bună a viețuirii noastre și «cel ce vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slujitor»“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În încheierea omiliei de astăzi, chiriarhul a vorbit despre viața de sfințenie aleasă de Sfânta Maria Egipteanca și de Sfântul Zosima.

„Hristos ne cheamă pe toți să ne întoarcem la slujire, să ne slujim unii altora și pentru aceasta ne pune în față astăzi o icoană a unei sfinte cuvioase, și anume Maria Egipteanca, care timp de 17 ani a avut o viață încurcată rău de tot în păcate, dar de îndată ce L-a cunoscut pe Domnul Hristos, 47 de ani a stat în pustiu, în nisip, în lipsă de apă, de îmbrăcăminte, de mâncare și vederea altor persoane sau animale sălbatice și a Sfântului Zosima, un preot din mănăstire care postea, se ruga și se sfințea.

Spovedania Sfintei Maria Egipteanca este o carte de viață, o splendoare de virtuții din gura celei mai mari desfrânate, care, așa cum spune Sfântul Andrei Criteanul în Canonul cel Mare, «a minunat firea îngerilor și s-a făcut o coloană de foc până la cer». Ea este pentru noi toți o pildă a speranței dusă până la capăt“, a mai spus chiriarhul.

Întrucât în săptămâna ce urmează ne pregătim pentru sărbătoarea Floriilor, și cu acest prilej în multe localități din Eparhia Dunării de Jos, în după-amiaza zilei de 20 aprilie se va desfășura tradiționalul pelerinaj de Florii, chiriahul Dunării de Jos a adresat credincioșilor invitația și în același timp îndemnul de a participa la aceastăprocesiune în număr cât mai mare, cu flori, ramuri de salcie și stâlpări de finic, mărturisindu-ne astfel credința creștină și bucuria de a-L întâmpina pe Domnului nostru Iisus Hristos intrând în Ierusalim pentru mântuirea sufletelor noastre.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a oferit iconițe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook