Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul,  capela aflata la parterul unui bloc din Galaţi a adunat sute de credincioşi la ziua hramului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepicopul Dunării de Jos care a ţinut un cuvânt de învăţătură despre viaţa sfântului.

Un moment important l-a constituit sosirea în mijlocul credincioşilor prezenti a icoanei făcătoare de minuni a  Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam. Ca în fiecare an, în această zi, cei prezenţi la ziua hramului au bucuria de a se ruga la Sfânta de la Adam, icoana despre care se ştie că este aducătoare de ploaie în perioadele de seceta. La sfârşitul slujbei preoţii au împărţit în jur de 300 de pachete, iar celor mici iconiţe şi dulciuri.

*

În Postul Adormirii Maicii Domnului, după datină, are loc în judeţul Galati pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam. Pelerinajul se desfăşoară în perioada 1 – 15 august şi cuprinde peste 50 de comunităţi mănăstireşti şi parohiale din protopopiatele Galati, Tecuci, Tg.-Bujor şi  Covurlui.

Sfânta icoană, purtată de monahii ale Mănăstirii Adam, este întâmpinată de către preoţi şi credincioşi la intrarea în localităţi şi la biserici, unde se oficiază slujba de priveghere, Sfânta Liturghie şi rugăciuni pentru folosul sufletesc al oamenilor şi al comunităţilor lor.

Procesiunea se încheie în ajunul praznicului Adormirii, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini vin la Prohodul Maicii Domnului să mulţumească pentru binefacerile primite pe parcursul întregului post.

Programul pelerinajului cu icoana Maicii Domnului de la Adam cuprinde, parohiile Băleni, Fântânele, Frumuşiţa ş.a. din Protopopiatul Tg.-Bujor; parohiile Şiviţa, Tuluceşti, Braniştea, Vasile Alecsandri ş.a. din Protopopiatul Galati, precum şi parohiile Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Mavromol, Precista, Vovidenia, Sfânta Cruce şi Sfânta Ana din municipiul Galaţi şi Catedrala Arhiepiscopală; parohiile Independenţa, Piscu, Hanu-Conachi, Nămoloasa, Tudor Vladimirescu, Rediu, Pechea, Cudalbi ş.a. din Protopopiatul Covurlui, precum si mănăstirile Tudor Vladimirescu şi Cudalbi; localităţile Iveşti, Lieşti, Matca şi Corod din Protopopiatul Tecuci, precum şi mai multe biserici din municipiu.

În această seară icoana va fi purtată in procesiune de la biserica Mavromol spre biserica  Precista unde va rămâne la priveghere până seara târziu.

Eugenia Notarescu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook