Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Moaştele Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana, precum şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aduse în Patriarhia Română de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Cipru condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Isaia de Tamassos şi Orinis, au ajuns duminică, 25 august 2013 în municipiul Brăila.

Acestea, la ceas de „Lumină lină“, au fost întâmpinate la Catedrala „Naşterea Domnului“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de preoţiii slujitori din Protoieria Brăila şi din parohiile învecinate, precum şi de mii de credincioşi-pelerini din municipiu şi nu numai.

În cuvântul de învăţătură rostit pe esplanada Catedralei brăilene, Înaltpreasfinţia sa a evidenţiat evlavia poporului român pentru dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana: „…îndeosebi cei trişti, care nu au copii, ştiind că dumnezeieştii părinţi au primit un copil doar prin intervenţia lui Dumnezeu şi prin stăruitoare rugăciune, ştiind că darul de copii este sfânt şi dumnezeiesc, îi cheamă pe aceştia îăn ajutor, plâng înaintea lor cu lacrimi şi le cer să-i ajute să aibă copii pe pământ. Iar dacă nu vor fi reuşit să aibă copii pe pământ, se mângâie că ei înşişi rămân copii, copiii dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana. La puntea şi limita dintre părinţii de pe pământ şi cei din ceruri, ne sprijinim pe cruce! Pentru că dincolo de cruce, şi dincolo de ajutorul dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana este Învierea, singura realitate care ne ajută să răsuflăm!

Vă mulţumim Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit pentru că aţi încălzit inimile şi dragostea noastră faţă de părinţi, că aţi încălzit respectul şi dragostea noastră faţă de familia creştină greu încercată, permanent încercată de ispitele personale, colaterale, locale şi internaţionale!“.

Răspunzând la dragostea cu care a fost primit în Arhiepiscopia Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Isaia Mitropolit de Tamassos şi Orinis, a mulţumit şi a arătat că  „sunt foarte recunoscător Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care ne-a binecuvântat ca în aceste zile să putem veni în România. Totodată mulţumim şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, dorind ca eparhia păstorită de dânsul să poată primi din sfinţenia sfintelor moaşte ale dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana, ne-a făcut invitaţia de a veni în România. Prin aceasta înţelegem încă o dată că puntea de legătură reală între popoarele noastre este Mântuitorul Iisus Hristos, iar singurul scop în viaţă, după exemplul sfinţilor, este mântuirea sufletelor noastre!“.

După momentul liturgic prilejuit de întâmpinarea sfintelor moaşte, racla cu sfintele odoare au fost aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada din faţa catedralei şi oferite spre venerare miilor de pelerini brăileni, unde au rămas întrega noapte.

În dimineaţa zilei de 26 august, după săvârşirea Sfintei Liturghii, racla ce adăposteşte sfintele odoare a fost ridicată şi purtată în procesiune către Galaţi, oraşul de reşedinţă al Arhieiscopiei Dunării de Jos şi a fost aşezată spre închinare la biserica „Sfânta Ana“ din municipiu.

Adresându-se credincioşilor gălăţeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a evidenţiat rolul familiei creştine în viaţa Bisericii arătând că „trebuie să ne rugăm dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana să ne apere de toate încercările în familie, în familia Bisericii, în ţara noastră ca o familie şi în toată lumea ca familie, căci dumnezeieştii Părinţi ai Maicii Dimnului sunt şi dumnezeieşi Părinţi ai oamenilor lui Dumnezeu, care cred în Dumnezeu şi îşi temeluiesc viaţa cu ajutorul lui Dumnezeu!“.

Sfintele moaşte vor rămâne la parohia „Sfânta Ana“ până mâine, 27 august a.c., timp în care, în biserica parohială preoţii municipiului Galaţi coordonaţi de pc. protoiereu Eugen Buruiană, se vor afla, prin rotaţie, în slujire permanentă.

Cinstitele moaşte ale Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana au fost aduse  în România cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook