Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, credincioşii bisericii greceşti din municipiul Galaţi s-au aflat în zi de sărbătoare.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale, membrilor comunităţii elene din Galaţi,  precum şi numeroşilor credincioşi din parohie şi din întregul municipiu.

Ca în fiecare an, un moment de mare înălţare sufletească l-a constituit sosirea Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Adam, care, de la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, se află în procesiune în majoritatea parohiilor din protopopiatele judeţului Galaţi.

La momentul liturgic cuvenit, în faţa icoanei Maicii Domnului, într-o atmosferă deosebit de evlavioasă, Chiriarhul Dunării de Jos a înălţat rugăciuni pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată şi a rostit rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor.

În încheiere, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori, după care cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.

Istoric

Biserica greacă din municipiul Galaţi a fost întemeiată în anul 1866, când, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie.

Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era episcop al Romanului, alături de arhimandritul Eughenie Xiropotamu.

La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos.

Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi şi şcolii elene confesionale.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook