Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a IX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar și conaționali plecați în străinătate și veniți acasă în această perioadă de vară.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii prezenți la slujbă împreună cu părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică în care sunt relatate două minuni săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos atunci când Apostolii traversează Marea Galileei pentru a ajunge în Capernaum, și anume, minunea umblării pe mare și cea a potolirii furtunii.

„Evanghelia de astăzi ne arată că, mai periculoase decât valurile apelor sunt valurile pe care le facem în sufletele noastre și ale semenilor noștri datorită răutății, egoismului și neputinței de a ierta, încât Sfântul Ioan Gură de Aur a spus că, ‹‹sufletul preotului este mai tulburat decât vârtejurile din adâncurile oceanelor din cauza răutății noastre a tuturor››.

În absența rugăciunii se produc multe valuri, iar valurile cele mai grele sunt atunci când pe buze Îl avem pe Domnul nostru Iisus Hristos, iar inima este cătrănită de răutate. Cel care nu crede va fi iertat mai ușor, însă cel care spune că este credincios și produce valuri ale răutății, va fi mult mai mult păgubit.[...]

Cauza producerii acestor valuri sunt patimile și păcatele noastre“, a spus ierarhul.

Totodată, ierarhul a evidențiat eforul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate, îl fac pentru a păstra identitatea națională, credința strămoșească și comuniunea cu cei de același neam.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenți mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul ”Duminicii migranților români”, intitulat ”Satul românesc, păstrător al valorilor noastre spirituale, ne cheamă să-l ajutăm!”

După săvârșirea Sfintei Liturghii de la Catedrala Arhiepiscopală, toți credincioșii prezenți la slujbă au fost binecuvântați și au primit din partea ierarhului iconițe.

La final, Părintele Arhiepiscop a invitat la Casa Arhierească, pentru un dialog de suflet și o agapă creștină, mai mulți copii împreună cu părinții lor, unii dintre aceștia veniți acasă din străinătate în perioada concediilor.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook