Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a X-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a unui copil lunatic sau epileptic.

„Învățătura pe care o prim astăzi, în Duminica a 10-a după Pogorârea Duhului Sfânt, este tot o aprofundare binefăcătoarei, salvatoarei, mântuitoarei și vindecătoarei credințe curate, sfinte și puternice. Căci despre credință ne relatează Sfântul Evanghelist Matei prin minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul cu foarte puțin timp înainte de Sfânta Sa Pătimire cu Trupul, Răstignire, Moarte și Înviere. Este o minune care îl are ca subiect pe un copil, iar din acest motiv este o minune înduioșătoare. Această minune are multă forță lăuntrică și, în același timp, are multă înțelepciune în ea, deoarece este vorba de un copil bolnav, care suferă nu de orice boală, ci una dintre cele mai grele și acest fapt se întâmplă încă din copilărie [...]

Acest copil este răpit de o forță uriașă a răului. Nu numai răul este boala de care suferă acest copil adolescent, ci el este cotropit, asediat de urzitorul, făcătorul și susținătorul răului, care este Satan. Omenește vorbind, lui nu i-a dat doar suferință ușoară, ci i-a dat o suferință incurabilă, iar tinerețea și adolescența lui devin un sediu în care locuiește demonul și acesta îl mână pe copil în foc și dacă nu este cineva acolo să-l ajute copilul poate arde. El nu mai are discernământ și înțelege că ceea ce face este bine. Răul spune despre el că este bun, se îmbracă aparent în haină de lumină, se prezintă luminos și vine către noi în numele binelui“, a spus ierarhul.

La final, toți credincioșii prezenți la biserică au fost binecuvântați și au primit din partea ierarhului iconițe.

După săvârșirea Sfintei Liturghii de la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul Dunării de Jos a invitat la Reședința Arhiepiscopală mai mulți copii împreună cu părinții lor pentru a le oferi câteva daruri și a purta un dialog de suflet cu aceștia. Acești minunați copii participă cu bucurie și dragoste la slujbele bisericii, regăsind de fiecare dată bunătatea și iubirea părintească, atât din partea slujitorilor acestui sfânt locaș, cât și a credincioșilor.  

„Părinții creștini, venind duminica la Sfânta Liturghie cu darul cel mai așteptat de Domnul Iisus Hristos, care sunt pruncii și copiii lor, sunt fără îndoială părinți purtători de îngeri, iar pentru noi toți, în timpul Sfintei Liturghii, părinții purtându-și copiii pe brațe până la Hristos, Care-i așteaptă la Sfântul Potir să-i împărtășească, nu sunt decât făcliile întăririi noastre în credință. Astfel, ne întărim în credință și împreună cu pruncii și cu părinții lor, în Sfânta Liturghie, ne împărtășim de bucurie, de rugăciune și învățăm împreună cu familiile copiilor să continuăm Liturghia după Liturghie și ca preoți, bunici, părinți și toți ocrotitorii copiilor, care nu sunt altceva, decât mâinile întinse ale Domnului Hristos spre tezaurul cel mai prețios al neamului nostru, copiii. Dorim copiilor și familiilor lor o duminică binecuvântată!“, a transmis chiriarhul Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook