Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În săptămâna 7-11 august 2023, la Parohia „Sfinții Împărați“ din municipiul Tecuci, s-au desfășurat o serie de activități educative și recretive în cadrul unui proiect de școală de vară, intitulat „Școala din Pridvor“, realizat în cadrul parteneriatului dintre această parohie și Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ din Tecuci.

Activitățile s-au adresat copiilor și elevilor din parohie și nu numai, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, și au fost susținute de către cadre didactice (învățători și profesori de religie) de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“, preotul paroh al acestei comunităţi tecucene şi membrii Comitetului parohial, responsabili cu activitățile pentru tineret.

Scopul proiectului a fost de a stimula implicarea copiilor în activități recreativ-instructive, de a promova și valoriza potențialul individual și de grup a acestora precum și însușirea, pe termen scurt și lung, a unor alternative educative de petrecere a timpului liber în opozoție cu tentațiile nocive tot mai des întâlnite la vârsta micii școlarități.

„Școala din Pridvor“ a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la care au participat toți cei implicați în acest program extraşcolar desfășurat în premieră în Parohia ”Sfinții Împărați” din Tecuci.

În cele cinci zile, 30 de copii au reușit să descopere o lume frumoasă a tradițiilor și meșteșugurilor românești, împletite cu mireasma credinței curate a sufletelor lor. Astfel, ei au realizat cu mânuțele lor, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice, semne de carte cu motive creștine cusute pe etamină, au împletit brățări și metanii, coșuri din nuiele, au frământat colăcei și au fost fascinați văzând pentru prima dată cum se pregătește de la început până la final prescura pentru Sfânta Împărtășanie.

Toate activitățile au fost însoțite de jocuri de cunoaștere, de concursuri de cultură generală, de cântece și de povești moral-creștine ce au avut ca scop sublinierea importanței credinței, a familiei, a iubirii și ajutorării aproapelui și nu în ultimul rând de diverse jocuri și multă veselie în aer liber. Toți au primit diplome și premii alese pentru participare.

În ultima zi a proiectului a avut loc o excursie de o zi la Mănăstirea Cârlomănești din judeţul Galaţi, unde cei mici au avut ocazia de a se împrieteni cu colegii lor mai mari de la Parohia Movilenii de Sus, coordonați de preotul paroh al acestei comunităţi.

Aici, cu emoţie şi bucurie, copiii au descoperit frumusețea unui spațiu liber de zgomotul și agitația lumii, au reușit să mulțumească pentru ce au primit în viaţa lor, să se roage pentru părinții și bunicii lor, să învețe meșteșugul neuitării - pomelnicul și să afle despre sensul și importanța colivei în cultul și viața creștin ortodoxă.

Aceste frumoase și necesare activități reprezintă încercarea de a crea un spațiu comunitar cu valori moral-creștine autentice în fața amalgamului de stimuli, de evenimente și de false valori promovate adesea ca modă a zilei, mai ales în rândul tinerei generaţii.

Pr. Rareş Bucur

Pr. Viorel-Cătălin Constantin

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook