Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a avut loc Festivalul de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“.

Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de a XXII-a ediţie, a reunit 13 grupuri folclorice şi cete de colindători din judeţele vecine şi din Republica Moldova.

Colindători, credincioşi de toate vârstele dar şi oficialităţi locale şi judeţene au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în Catedrala Arhiepiscopală. Aceasta a fost transpusă şi în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu dizabilităţi.

La finalul Sfintei Liturghii o parte din grupurile de colindători – copii, tineri şi bătrâni îmbrăcaţi în autenticul port popular – au interpretat, pe soleea Catedralei Arhiepiscopale, colinde tradiţionale româneşti.

După Sfânta Liturghie, pe esplanada Catedralei arhiepiscopale s-a desfăşurat festivalul propriu-zis. Participanţii au venit călare pe cai, cu plugul mare, cu capra şi ursul, cu steaua, cu tobe, buciumuri şi fluiere, şi cu pancarde pe care era scris numele localitaţii de provenienţă.

S-a urat, s-a colindat, s-a jucat capra, ursul şi au fost interpretate cântece tradiţionale.

Fiecare colindător a primit ceai cald şi colăcei tradiţionali.

La Festival au luat parte şi preoţii din municipiul Galaţi, purtând pe braţe icoane ale Naşterii Domnului, împodobite cu ştergare tradiţionale româneşti.

Evenimentul a fost organizat, ca-n fiecare an, de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 in comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor si folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 1921.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook