Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a avut loc Festivalul de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“.

Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de a XXVI-a ediţie, a reunit 250 de persoane din 10 grupuri folclorice şi cete de colindători din Buzău, Vrancea, Tulcea, Galaţi, Brăila şi din Republica Moldova.

Colindători şi credincioşi de toate vârstele au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în Catedrala Arhiepiscopală, după care, pe esplanada catedralei s-a desfăşurat festivalul propriu-zis.

De asemenea, printre numeroşii credincioşi prezenţi s-au numărat şi preoţii din municipiul Galaţi, care au purtat în mâini Icoana Naşterii Domnului, împodobită cu ştergarul românesc autentic, într-o frumoasă armonie a tradiţiilor spirituale cu cele autohtone, aici la Dunărea de Jos.

Pe lângă tradiţionalele colinde de Crăciun, participanţii au încântat asistenţa cu cântece de stea, cu tobe, buciumuri şi fluiere, cu plugul mare, capra şi ursul.

La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată de chiriarhul Dunării de Jos şi răsplătită financiar, dar şi tradiţional de către Chiriarhul Dunării de Jos cu ceai cald şi colăcei tradiţionali.

„Vestirea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, prin binecuvântarea din Catedrală, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, continuă către sufletele noastre şi către întregul oraş prin cea de a XXVI-a ediţie a pelerinajului de la unii spre ceilalţi ca, împreună, să mergem în aceeaşi direcţie – spre bunătatea sufletului, spre îndulcirea bunătăţii inimii şi spre transmiterea unui mesaj conclusiv: «E sărbătoare şi e joc în casa ta acum, dar nu uita, când eşti voios, române, creştine, colindătorule să fii bun!», aici şi pretutindeni! Să ne bucurăm de învelişul frumos al portului popular, să ne bucurăm de frumuseţea mesajului colindelor şi, mai ales, de frumuseţea comuniunii tuturor celor ce au venit aici pentru a-L lăuda pe Domnul nostru Iisus Hristos!“.

Festivalul s-a încheiat cu procesiunea colindătorilor pe strada Domnească, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Aici, colindătorii au vizitat mai întâi expoziţia „În prag de sărbătoare“ din Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, în care sunt prezentate obiecte tradiţionale din casa ţărănească de odinioară când creştinul se pregătea pentru sărbătorile Naşterii Domnului şi Anului Nou.

Apoi, în grădina Muzeului toţi colindătorii s-au încins la hora tradiţională, după care au fost invitaţi la agapa frăţească organizată de Arhiepiscopie în cantina Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi.

Evenimentul a fost organizat, ca-n fiecare an, de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 in comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor si folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 1921.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook