Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi zămisliţi de pământul românesc, pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii părinţi Ioan Casian şi Gherman din veacul al IV-lea. Cadrul manifestărilor religioase dedicate acestui eveniment a debutat aseară, în ajunul sărbătorii, prin organizarea la Galaţi a unui pelerinaj cu sfinte moaşte ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala episcopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza Dunării.

Evenimentul s-a dorit o rememorare şi o actualizare a momentului binecuvântat din urmă cu aproape şapte ani, când moaştele Sfântului Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de ÎPS Bernard Panafieu, la invitaţia PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos. În continuarea acestui pelerinaj, Preasfinţitul Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi gălăţeni, a binecuvântat şi inaugurat pentru slujire cripta bisericii “Sf. Casian şi Gherman“, care reproduce spaţiul de la mănăstirea “Sf. Victor” din Marsilia – Franţa, unde se află mormântul şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Casian Străromânul – considerat, prin opera şi lucrarea sa misionară şi duhovnicească, întemeietor al monahismului apusean.

Parohia “Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Episcopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale ÎPS Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

La ziua de prăznuire a acestor sfinţi străromâni, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în Capela Reşedinţei episcopale, cu ocazia hramului acesteia. Momentul de sărbătoare a continuat în Catedrala episcopală prin aducerea spre închinare a raclei cu o părticică din cinstitele moaşte ale Cuviosului Ioan Casian oferite în dar Eparhiei Dunării de Jos, în anul 2001, de către abaţia “Sf. Victor” din Marsilia, prin Cardinalul Bernard Panafieu. Au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor din eparhie, ca şi pentru ierahul acesteia, care îşi sărbătoreşte cu această ocazie ocrotitorul spiritual.

Preasfinţia Sa a evidenţiat în cuvântul său de învăţătură contribuţia pe care au avut-o acesti doi mari Sfinţi Părinţi în organizarea vieţii monahale din Apus şi Răsărit, apreciind deopotrivă bogăţia şi frumuseţea scrierilor Sf. Ioan Casian, care vin din trăirea şi exercitarea virtuţilor credinţei, la şcoala marilor Părinţi din Pustiul egiptean.

De asemenea, cea mai importantă cantină socială parohială din municipiul Brăila, având ca ocrotitor pe Sf. Casian, şi-a serbat astăzi hramul. Cu acest prilej, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 80 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook