Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăznuită astăzi, 2 februarie 2015, la Galaţi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în capela restaurată a Palatului Episcopal, astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

La eveniment au participat personalităţi şi oameni de cultură ai municipiului Galaţi, precum şi simpli credincioşi, cărora Înaltpreasfinţia Sa le-a arătat că „…Muzeul şi Capela reprezintă cartea deschisă a istoriei creştinismului, a culturii creştine şi a spiritualităţii neamului românesc! Ne rugăm lui Dumnezeu ca, diferitele instituţii, fie ale statului, fie particulare să se înfrăţească totdeauna aici, la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, pentru a întâmpina cu drag pe toţi tinerii, pe studenţi şi, de ce nu, pe creştini, în instituţiile de luminare: Sfânta Biserică şi centrele culturale! S-ar împlini astfel mesajul – testament al celui mai strălucit om de cultură, om al Bisericii şi al neamului, nemuritorul episcop Melchisedec Ştefănescu, care ne-a spus: «Am iubit cultura şi pe toţi proimotorii ei!»“.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

La final, oaspeţii au vizitat sălile de expoziţie ale Muzeului.

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, în palat a funcţionat Muzeul de Artă Contemporană.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook