Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa de lucru din 6 iulie 2010 proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2011 ca „An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”.

Începutul acestui an a adus în prim plan în Arhiepiscopia Dunării de Jos sprijinul real pe care îl oferă Biserica păstoriţilor ei, atât din punct de vedere spiritual, cât şi din punct de vedere material.

În acest sens, credincioşii parohiei Pechea IV din judeţul Galaţi, coordonaţi de pc. pr. paroh Cătălin Vătafu, printr-o mobilizare generală, au venit în ajutorul unei familii sărace a acestei comunităţii, compusă din 8 membrii care locuiau într-o singură cameră, prin ridicarea unei case cu două încăperi mult mai spaţioase şi mai rezistente. Dacă prima încăpere strâmtă şi neizolată le servea şi de bucătărie şi de dormitor celor 2 adulţi şi 6 copii, fără lemne, cu un singur ajutor social neînsemnat, Biserica le-a oferit în dar, la sfârşitul anului 2010 şi începutul anului 2011 o casă în adevăratul sens al cuvântului, iluminată şi dotată cu toate cele necesare derulării unui trai decent. Totodată, casa şi terenul aferent au fost împrejmuite cu gard, pentru integrarea gospodăriei în comunitatea localităţii.

Credincioşii alături de păstorul lor spiritual s-au concentrat apoi în integrarea acestei familii în societate şi Biserică. Părinţii celor 6 copii au fost mai întâi cununaţi la biserica parohiei cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”. Naşul de cununie a fost consilierul parohial Angheluţă Petcu, alături de soţia lui. Aceştia au înţeles că a fi naş implică o activitate continua pentru familia respectivă, nu doar în ziua cununiei, ci pentru toată viaţa, grija pentru fini îndreptându-se atât pe plan spiritual, cât şi material.

La rugămintea Dl. Aurel Grosu, tatăl familiei, aceştia au fost aşezaţi sub protecţia Maicii Domnului, iar biserica a oferit acestora icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria, protectoarea lor.

A urmat apoi integrarea copiilor în mediul pedagogic-educativ. Cei mai mici ai familiei au fost duşi la Grădiniţa Nr. 4 din localitatea Pechea, iar cei mai mari au fost inscrişi la şcoală. De asemenea, toţi au primit cu bucurie participarea la lecţiile de cateheză din cadrul programelor naţionale „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”.

Toate aceste binefaceri au trezit în conştiinţa acestei familii o emoţie deosebită şi o dragoste nesfârşită pentru Dumnezeu şi pentru Biserica Sa. Ei sunt nelipsiţi de la Sfintele slujbe şi de Sfânta Liturghie, săvârşite în duminici, sărbători, precum şi alte zile ale săptămânii.

Ca semn al mulţumirii, în data de 18 ianuarie 2011, întreaga familie, însoţită de naşi, precum şi de alţi credincioşi ai parohiei au participat la o slujbă de mulţumire, oficiată în biserica parohiei cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, de către pc. pr. protoiereu Ionuţ Glăvan, Protoieria Covurlui, alături de pc. pr. paroh Cătălin Vătafu. La finalul sfintei slujbe, cei prezenţi au primit pachete cu alimente.

Programul a continuat cu o vizită la domiciliu, unde s-au putut vedea condiţiile de viaţă foarte grele înainte de intervenţia credincioşilor în ajutorul aproapelui şi condiţiile de viaţă într-o casă nouă, pentru această familie numeroasă. Şi aici cei prezenţi au primit calendare, cărţi de rugăciune şi iconiţe, precum şi rechizite pentru şcoală.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook