Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua marelui praznic al Botezului Domnului în Iordan, Boboteaza, așa cum este ea denumită în popor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului” din Brăila înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a trupelor militare de pe uscat și de pe ape, și a numeroși credincioși din oraș.

După un scurt cuvânt de învățătură, ierarhul Dunării de Jos a ieșit pe esplanada Catedralei unde a stropit cu aghiazmă și a binecuvântat pe credincioșii prezenți. De aici, la ora 11:30 s-a pornit o procesiune către faleza Dunării. În fruntea alaiului a stat fanfara militară, urmată de un sobor de preoți și diaconi în mijlocul cărora se afla Înaltpreasfințitul Părinte Casian, urmat apoi de un număr mare de credincioși. Alaiul a mers pe Calea Călărașilor până în fața Primariei Municipiului Brăila, după care a coborât spre faleza Dunării unde, pe scena amenajată, s-a săvârșit slujba Aghiazmei Mari.

„Iordanul vrea să ne spună că noi suntem izvoare ale binelui”. „Dorim ca Boboteaza anului 2012 să însemne izvor de zâmbet acolo unde-i întristare,” i-a încurajat pe brăileni chiriarhul locului.

După sfințirea apelor, toată atenția s-a îndreptat către Dunăre unde Înaltpreasfinția Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care au sărit câțiva tineri s-o prindă. Tradiția și credința poporului român spune că acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu și îi va merge bine tot anul.

La ora 12:45 Arhiepiscopul Dunării de Jos a plecat spre Galați, pe faleza superioară a Dunării, unde s-a săvârșit sfințirea cea mare a apelor, după care Înaltpreasfințitul Părinte Casian a urcat în celebrul vas ştefanian „Pânzarul Moldovenesc”, reconstituit în anul 2004, la cinci sute de ani de la trecerea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare în veşnicie. Din această navă s-a lansat crucea de lemn, care a fost prinsă de Viorel Preda, de 44 de ani, care participă de 16 ani la acest moment, şi este pentru a patra oară când iese câştigător din apele reci ale Dunării.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook