În ziua marelui praznic al Botezului Domnului în Iordan, Boboteaza, așa cum este ea denumită în popor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului” din Brăila înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a trupelor militare de pe uscat și de pe ape, și a numeroși credincioși din oraș.

După un scurt cuvânt de învățătură, ierarhul Dunării de Jos a ieșit pe esplanada Catedralei unde a stropit cu aghiazmă și a binecuvântat pe credincioșii prezenți. De aici, la ora 11:30 s-a pornit o procesiune către faleza Dunării. În fruntea alaiului a stat fanfara militară, urmată de un sobor de preoți și diaconi în mijlocul cărora se afla Înaltpreasfințitul Părinte Casian, urmat apoi de un număr mare de credincioși. Alaiul a mers pe Calea Călărașilor până în fața Primariei Municipiului Brăila, după care a coborât spre faleza Dunării unde, pe scena amenajată, s-a săvârșit slujba Aghiazmei Mari.

„Iordanul vrea să ne spună că noi suntem izvoare ale binelui”. „Dorim ca Boboteaza anului 2012 să însemne izvor de zâmbet acolo unde-i întristare,” i-a încurajat pe brăileni chiriarhul locului.

După sfințirea apelor, toată atenția s-a îndreptat către Dunăre unde Înaltpreasfinția Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care au sărit câțiva tineri s-o prindă. Tradiția și credința poporului român spune că acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu și îi va merge bine tot anul.

La ora 12:45 Arhiepiscopul Dunării de Jos a plecat spre Galați, pe faleza superioară a Dunării, unde s-a săvârșit sfințirea cea mare a apelor, după care Înaltpreasfințitul Părinte Casian a urcat în celebrul vas ştefanian „Pânzarul Moldovenesc”, reconstituit în anul 2004, la cinci sute de ani de la trecerea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare în veşnicie. Din această navă s-a lansat crucea de lemn, care a fost prinsă de Viorel Preda, de 44 de ani, care participă de 16 ani la acest moment, şi este pentru a patra oară când iese câştigător din apele reci ale Dunării.

 

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook