Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galați este școala cu cele mai mari performanțe din județ, fiind recunoscută pe plan național. Celebra școală gălățeană a avut un parteneriat istoric, în perioada interbelică, cu Seminarul Teologic ”Sfântul Apostol Andrei” din Galați. Acest parteneriat s-a actualizat, în ultimii aproximativ zece ani, cu parohia ”Sfinții Trei Ierarhi” din Galați, o parte dintre profesorii acestei instituții de învățământ făcând parte din această parohie.

Pe baza acestei vechi tradiții, conducerea Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” a propus Arhiepiscopiei Dunării  de Jos ca Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur să-i fie rânduiți ca patroni spirituali. Răspunzând pozitiv acestei dorințe, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a emis o gramată chiriarhală de rânduire a Sfinților Mari Dascăli ai lumii și Ierarhi ca patroni spirituali ai acestui Colegiu.

 

Ceremonia a avut loc în data de 30 ianuarie 2012, în Sala de festivități a Colegiului, începând cu ora 13.00. La eveniment au participat cadrele didactice și elevii acestei școli, iar invitzaţi speciali au fost profesorii de odinioară ai Colegiului, acum pensionari. După momentul liturgic, pc secretar Gelu Aron a dat citire gramatei chiriarhale, după care Înaltpreasfințitul Părinte Casian a rostit un scurt cuvânt de învățătură.

Au urmat momente de declamațiune de texte din opera și cu referire la viața Sfinților Trei Ierarhi, realizate de elevi ai Colegiului, sub îndrumarea profesorilor de religie.

În încheiere au fost rostite cuvinte de mulțumire de către domnul inspector școlar general Doruleț Nelu Răzmeriță și prof. Vasile Ciuchină, directorul Colegiului ”Vasile Alecsandri”.

La ceremonie a participat și corul Seminarului Teologic ”Sf. Ap. Andrei” din Galați, care a oferit un microconcert.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook