Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, sărbătoarea închinată cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru reprezintă un bun prilej pentru consolidarea cooperării dintre parohii şi preoţii din slujirea socială, cu scopul de a se identifica noi modalităţi misionare care să vină în sprijinul catehizării şi ajutorării persoanelor private temporar de libertate.

Numeroase sunt cazurile când preoţii de parohii vizitează deţinuţii proveniţi chiar din comunităţile parohiale pe care le păstoresc.

În acest context, la capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului Galaţi a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de mulţumire, Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori.

La momentul liturgic şi catehetic au participat 25 de persoane private temporar de libertate dar şi cadre ale acestei instituţii.

„Această sărbătoare, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, devine prilej de pelerinaj printre fraţii noștri creştini de la penitenciarele de la Galaţi şi Brăila, şi, mai ales de la penitenciarul pentru minori şi tineri de la Thichileşti. Ea are un sens profund spiritual... Sfânta Biserică ne invită să vedem, dincolo de lanţurile Sfântului Apostol Petru, legăturile noastre interioare care atârnă greu, ca nişte lanţuri, pe sufletele, în minţile şi gândurile noastre. Dar Domnul Hristos, Care ne dezleagă de erorile, de greşelile şi păcatele noastre, ne arată de ce a spus tocmai Sfântului Apostol Petru: Câte vei lega pe pământ vor fi legate și în cer, și câte vei dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer! Să ajute Hristos Domnul să cadă şi cele grele ale noastre prin rugăciune, prin lecturi folositoare, prin convorbiri duhovnicești şi prin activități folositoare! Să dea Dumnezeu să fim liberi de rău şi de păcate şi aici, și pretutindeni, în viaţa noastră!“.

Şi anul acesta, parohia gălăţeană „Sf. Antonie cel Mare“, care îşi serbează hramul, prin implicarea membrilor Consiliului şi Comitetulşui parohial, a oferite deţinuţilor prezenţi la slujbă pachete cu alimente şi obiecte igienico-sanitare de primă necesitate.

Manifestări similare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul pentru minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila şi la Penitenciarul din municipiul Brăila.

În toate cele trei instituţii din Galaţi şi Brăila, persoanele private de libertate prezente la manifestări au primit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, calendare, cărţi de rugăciune şi alte daruri de suflet.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook