Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din municipiu.

Cu acest prilej, părintele diacon Costel Toma, slujitor la Catedrala din Brăila, a fost hirotesit întru arhidiacon.

Adresându-se credincioşilor, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „participarea credincioșilor cu mai multă însuflețire de la an la an și buna organizare a autorităților locale arată credința puternică și nădejdea poporului român în Preasfânta Treime“.

După cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.

Începând cu ora 11.00, în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată a avut loc slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.

După ea s-au aruncat 3 tineri, anul acesta fiind recuperată pentru prima dată de Daniel Nichițel în vârstă de 28 de ani.

În plan comunitar, Praznicul Botezului Domnului şi deosebitele manifestări sprituale din jurul acestuia reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioşii Arhiepiscopiei din cele două mari centre municipale, Galaţi şi Brăila. De aceea, s-a consfinţit obiceiul de a începe sfinţirea apei Dunării la Brăila pentru ca, apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în oraşul de reşedinţă, Galaţi, la cel mai semnificativ centru spiritual: biserica medievală Precista, unde să fie întâmpinat de un sobor de preoţi şi o mare mulţime de credincioşi.

Adresându-se acestora, ierarhul a arătat că „Dunărea, Iordanul poporului român, oferă bucurii și speranță acestui neam unit și dreptcredincios. Să învățăm astăzi, în ziua Bobotezei că trebuie să devenim firea cea bună, din care să se vadă lumina credinței, a ortodoxiei și lumina înnoirii noastre prin iertarea păcatelor“.

După slujba Aghesmei Mari, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care 16 tineri au sărit s-o prindă.

Anul acesta, Sfânta Cruce a fost scoasă din apele reci ale Dunării, pentru prima dată, de tânărul Costel Dumitru, în vârstă de 37 de ani, fiind la a șasea reuşită de acest fel.

Totodată, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera Sfanta Cruce, dorindu-le multă sănătate şi anul ce a început să le aducă multe roade sufleteşti şi materiale.

La cele două evenimente au luat parte câteva mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook