Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La cumpăna dintre ani, în toate bisericile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oficiată rânduiala liturgică specifică acestui moment de bucurie duhovnicească.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prezenţa rugătoare a numeroşilor credincioşi gălăţeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a rostit cuvenitele rugăciuni doxologice.

În continuare, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt de învăţătură celor prezenţi în care a arătat importanța începerii unui nou an în rugăciune în biserica lui Hristos și bucuria pe care ne-o oferă Sfânta Liturghie încă din prima zi a Noului An.

„Să-L rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, care a intrat în timp, El Cel fără de timp, să sfințească timpul vieții noastre în anul ce am început, cu sănătate, cu pace, cu ajutor dumnezeiesc în toate împrejurările vieții noastre. Așa cum știm în această sfântă și mare zi pomenim și cinstim pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care la opt zile de la naștere a fost adus la templu după rânduiala Vechiului Testament și I-au pus un nume care este mai presus de orice nume, ‹‹ca în numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt, și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl››.

De asemenea, cinstim pe marele Vasile al Cezareei Capadociei, unul dintre cei mai străluciți, învățați, evlavioși și asceți slujitori ai bisericii lui Hristos. De la el ne-a rămas Sfânta Liturghie pe care o vom săvârși astăzi, amintindu-ne de toată iubirea lui nesfârșit de mare față de toți oamenii“, a spus ierarhul.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a amintit credincioșilor și de cele două mari evenimente pe care le-am sărbătorit în anul 2018, și anume, Centenarul Marii Uniri și Sfințirea Catedralei Națioanle,precizând totodată că, anul 2019 este dedicat satului românesc.

„Anul pe care l-am deschis acum este anul închinat satului românesc, rădăcina existenței noastre. Satul românesc este puterea credinței moșilor și strămoșilor noștri, este izvorul culturii, al unei vieți tihnite, frățești, curate și naturale, careastăzi, din nefericire, rămâne încet, încet, fără locuitori“, a subliniat arhiepiscopul.

La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald şi alimente tradiţionale, specifice perioadei în care ne aflăm.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook