Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La împlinirea a 131 de ani de la naşterea vrednicului de pomenire Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, evlavios ierarh cu viaţă sfântă, care la 17 ianuarie îşi serba ziua de naştere, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită o slujbă de pomenire de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Totodată, la cinstirea Sfântului Antonie cel Mare, chiriarhul a înălţat rugăciune de pomenire şi pentru strălucitul ierarh, om de cultură şi personalitate proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române, neuitatul mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului.

La slujbă au participat preoţi şi angajaţi din administraţia eparhială, studenţi teologi, precum şi simpli credincioşi.

La final, Părintele Arhiepiscop a ţinut un cuvânt în care a evocat chipurile celor doi mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române scoţând în evidenţă aportul deosebit al acestora la viaţa bisericească: liturgică, culturală, educaţională, social-misionară şi edilitară.

„La sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare pomenim pe fericitul întru adormire Episcopul Chesarie Păunescu, care a păstorit în ţinutul dintre Dunăre şi mare în perioada grea a comunismului ateu, dar pe toate le-a depăşit prin viaţă sfântă, printr-o metodă pastorală şi duhovnicească cu totul aparte şi prin multă iubire de rugăciune şi viaţă duhovnicească pe care le-a imprimat, atât cât a putut, slujitorilor şi credincioşilor care îi păstrează vie şi plină de recunoştinţă moştenirea sa duhovnicească.

Totodată, cinstim astăzi şi la Dunărea de Jos ca şi în alte părţi, memoria şi lucrarea de excepţie a unui păstor vrednic al Bisericii lui Dumnezeu, atât la Sfânta Patriarhie, cât şi în Eparhia Buzăului şi Vrancei şi în Mitropolia Ardealului, a fericitului întru pomenire Mitropolitul Antonie. Un ierarh cu deosebite preocupări teologice şi pastorale, dar şi un reprezentant de frunte al Bisericii Ortodoxe Române în dialogul cu alte Biserici. De asemenea, a fost şi va rămâne un păstor înţelept care a găsit întotdeauna, în operele Sfinţilor Părinţi, în cultura românească şi în viaţa înaintaşilor, suficiente argumente pentru a îndruma permanent păstorii sufleteşti spre mai multă dragoste faţă de fiii lor duhovniceşti, credincioşii noştri“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook