Zilele de 16 şi 17 octombrie ale fiecărui an, sunt zile de sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos, deoarece în anul 1996, Sfântul Apostol Andrei ne-a binecuvântat cu venirea sfintelor sale moaşte la Galaţi, zonă unde acum două mii de ani l-a propovăduit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi credinţa în Împărăţia Lui cea veşnică.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de vecernie, ajungeau pe strada Domnească moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României. Mulţime de oameni l-au întâmpinat atunci cu bucurie şi entuziasm pe cel ce venea de la Iaşi trimis de Cuvioasa Parascheva, alături de care a stat câteva zile mângâiind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.
La împlinirea a 19 ani, manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au debutat cu slujba de Priveghere, săvârşită atât în Catedrala arhiepiscopală, unde au participat numeroşi credincioşi gălăţeni, cât şi în bisericile parohiale de pe întreg cuprinsul canonic al Eparhiei Dunării de Jos.
În dimineaţa zilei de 17 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.
La slujbă au participat tinerii seminarişti şi studenţi teologi, precum şi numeroşi credincioşi.
Evlavia poporului drepcredincios de la gurile Dunării a sporit mult când, din patrimoniul sacru al Eparhiei au fost aduse spre închinare, pe lângă moaştele Sfântului Apostol Andrei, şi sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Casian şi ale Sfântului Nectarie Taumaturgul de la Eghina, care au vizitat Eparhia în anii 2002 şi respectiv 2006.
Ca mărturie a apostolatului la Dunărea de Jos cinci tineri preoţi au primit darul duhovniciei. După ce a fost săvârşită rânduiala specială, celor cinci tineri duhovnici le-au fost oferite cărţi de slujbă pentru lucrarea preoţescă, precum și câte o Cruce de binecuvântare.
Adresându-se credincioşilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că se cuvine să „mulţumim lui Dumnezeu, pentru darurile revărsate asupra noastră în 17 octombrie 1996, la primirea în procesiune, de la Iaşi, a moaştelor Sf. Apostol Andrei.
La 19 ani de la acel binecuvântat moment, împreună cu seminariştii Sfântului Apostol Andrei ne-am rugat azi în chip special pentru cinci noi duhovnici şi familiile lor, care se vor ruga la rândul lor, ca şi Apostolii trimişi de Dumnezeu, şi vor căuta să ajute credincioşii în cel mai profund şi folositor moment din viaţa lor: vindecarea de păcate prin iertarea pe care Hristos Domnul ne-o oferă în Sfânta Taină a Mărturisirii!”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu, în special prin cei trei sfinţi care ne-au binecuvântat Eparhia şi ţara: Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Ioan Casian şi Sfântul Nectarie Taumaturgul, precum şi parastasul pentru vrednicii de pomenire ierarhi ai tronului arhieresc de la Dunărea de Jos.
Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi din anul 1992, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14 noiembrie 2001, ocrotitorul spiritual al României.
O părticică din moaştele sale se află spre închinare în racla din Catedrala Dunării de Jos.
FacebookContact