Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 12 iulie 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a prezidat la Centrul Eparhial, întâlnirea Permanenţei Consiliului Eparhial, premergătoare şedinţei Consiliului Eparhial, de analiză retrospectivă pe semestrul I al anului 2012.

Programul a fost deschis prin procesiunea cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa, o replică  fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, de la Centrul eparhial la Catedrala Arhiepiscopală, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, însoţit de membrii Permanenţei Consiliului Eparhial şi părinţii protoierei au participat la Sfânta Liturghie.

Lucrările propriu-zise au avut loc la sediul Centrului eparhial, în deschiderea cărora, după Acatistul Maicii Domnului Prodromiţa, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că: „Astăzi  cinstim icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromiţa, care, aşa cum se ştie, a făcut multe minuni atunci când de la Iaşi a ajuns la Galaţi şi de la Galaţi a plecat la Sfântul Munte. A stat o perioadă în biserica «Sf. Împăraţi» din Galaţi, iar slujba acatistului şi viaţa minunată a creştinilor care s-au vindecat la icoana Prodoromiţa arată şi creştini din această parte. De asemenea, în istoricul acestei icoane sfinte se spune că s-au făcut între timp mai multe copii pentru evlavia creştinilor din România. Aici se află o copie de la 1898,  pictată fidel în Sfântul Munte pentru sfânta Eparhie de la Galaţi...

Totodată, în această sfântă zi avem prilejul de a analiza cu multă atenţie activitatea şi slujirea păstorilor de suflete, a cadrelor didactice care predau religia în şcoli, a şcolilor teologice, a slujirii social-filantropice în centrele sociale, a vieţii monahilor şi monahiilor din mănăstirile noastre din prima jumătate a acestui an, în preajma întrunirii forului eparhial, Consiliul  Eparhial“.

A urmat prezentarea unui scurt material documentar şi a fost vizualizată o expoziţie fotografică în care au fost evidenţiate sediile protoieriilor din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

În cadrul dezbaterilor au fost semnalate şi diverse aspecte punctuale de ordin liturgic, pastoral, misionar, educaţional şi filantropic ce au caracterizat activitatea parohiilor şi a mănăstirilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în contextul anului 2012, an dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor“.

Pe ordinea de zi s-au aflat şi alte probleme, precum reinventarierea şi conservarea  obiectelor de patrimoniu, măsuri privind protejarea patrimoniului mobil şi imobil existent, precum şi grija faţă de cimitirele ortodoxe.

În cadrul şedinţei a fost prezentat modul de aducere la îndeplinire de către subunităţi a proiectelor sinodale şi eparhiale în prima jumătate a anului 2012. Permanenţa Consiliului Eparhial a analizat problemele cu care se confruntă unele parohii din punct de vedere pastoral şi economic-financiar.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook