Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca in fiecare an, ziua de 21 iulie  prilejuieşte o mare sărbătoare duhovnicească în nordul judetului Galaţi, acolo unde numeroşi pelerini din toate colţurile Eparhiei Dunării de Jos se adună la prăznuirea Sfântului Cuvios Rafail în localitatea sa natală - Bursucani.

Prin eforturile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, vechiul schit din cătunul Zimbru, întemeiat de către ucenicii Sfântului Rafail, a renăscut,  chiar lângă zidurile vechi, recent descoperite.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii si a unui parastas pentru ctitori, ÎPS Casian a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestei sărbători pentru Biserica locală de la Dunărea de Jos. La finalul slujbei cei prezenţi au primit iconiţe şi câte un pachet cu alimente, cei mici primind şi cate un pachet cu dulciuri.

La final, pelerinii prezenţi la sărbătoarea Sfântului Rafail au fost invitati la o agapă frăţească, pregătită de harnicele maici de la Mănăstirea Adam.

Istoric

Acest locaş monahal, care avea ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost ridicat la marginea satului Bursucani, în anul 1793 de către doi călugări – ieromonahii Ioasaf şi Aloman - veniţi de la Mănăstirea Râsca, judetul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnilă şi Iamandi. Schitul a funcţionat până la 1864 ca mănăstire de călugăriţe. La secularizare, prin ordinul Ministerului de Culte, maicile, în frunte cu stareţa lor, monahia Agafia Palade, au fost silite să părăsească schitul, cele mai multe dintre ele ajungând la Manăstirea Adam. Însă la schit au mai rămas totusi câteva maici printre care Epraxia Iamandi si Agripina Cernat. În locuinţa primeia dintre ele, statul hotărăşte în anul 1866 înfiinţarea Şcolii Primare din Bursucani. Celelate bunuri ale schitului au fost vândute la licitaţie. Astfel, biserica schitului devine  parohială. În ea se slujea doar de hram. În anul 1939, ea împlinea cerinţele spirituale ale credincioşilor din satul Zimbru, astăzi desfiintat. La cutremurul din 10 noiembrie 1940, biserica este distrusă definitiv.

La prima cinstire a Sfântului Rafail în localitatea sa natală (21 iulie 2008), când chiriarhul Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a slujit Sfânta Liturghie în cătunul Zimbru al satului Bursucani, pe locul vechiului schit, s-a luat hotărârea rezidirii acestui lăcas monahal. Astfel, prin hotărârea nr. 244/2008 Arhiepiscopia Dunării de Jos reînfiinţează Schitul Zimbru, demarând şi lucrările pentru construcţia lăcasului de cult. Acesta se doreste a fi refăcut în scurt timp, după cum a existat în realitate şi după cum mărturisesc documentele istorice, precum şi după cum a rămas în amintirea bătrânilor satului.

Sfântului lăcaş, care a primit fireşte, pe lângă vechiul hram şi ocrotirea Sfântului Rafail, i s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie în data de 21 iulie 2009. Acum doi ani, lângă noua biserică a schitului au fost descoperite ruinele vechiului lăcaş de cult.

Eugenia Notarescu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook