Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 27 iulie 2023, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ din staţiunea Lacu-Sărat, judeţul Brăila, şi-a sărbătorit hramul.

Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune, dar şi pentru vârstnicii internaţi în azilul din apropierea mănăstirii.

În ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a mers mai întâi la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din incinta staţiunii Lacu Sărat pentru a fi alături de seniorii dragi aflați în îngrijire în această instituţie de ocrotire socială.

Bătrânii din cadrul acestui azil s-au bucurat foarte mult de prezența în mijlocul lor a Părintelui Arhiepiscop, care, i-a binecuvântat, le-a oferit iconiţe şi i-a asigurat că în continuare se vor bucurat de sprjinul spiritual şi material de care au nevoie prin jerfelnicia preoţilor, a monahiilor de la Mănăstirea Lacu Sărat şi a altor oameni buni.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat, lângă biserica de lemn a mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene au participat numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, persoane aflate la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

De asemenea, un grup de tineri privați temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Tichilești împreună cu preotul capelan al acestui centru de detenţie pentru minori au participat la slujbă și au fost binecuvântaţi de ierarhul locului.

În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra slujitorilor, monahiilor și credincioșilor în cei 27 de ani care s-au împlinit de la sfințirea și inaugurarea acestei mănăstiri, precum şi rugăciuni de mulţumire către Bunul Dumnezeu pentru ploaia binecuvântată revărsată asupra pământului, aducătoare de rod bun.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Pantelimon şi despre rolul Bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii lui Dumnezeu față de toți oamenii.

Ierarhul locului a mulţumit tuturor credincioşilor care au venit cu dragoste şi evlavie să se roage acestui mare sfânt tămăduitor.

La final, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat prin stropirea cu Aghiasmă mică lucrările de reabilitare realizate în ultima perioadă de timp la acoperişul bisericii acestei vetre monahale.

În apropierea locaşului de cult se află şi un corp de chilii, care are rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.

***

Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţarăşi de peste hotare.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook