Joi, 7 iunie 2011, în Sala Mare a Palatului Episcopal, actualul Muzeul de Arte Vizuale din municipiul Galaţi, a avut loc conferinţa pastoral-misionară de primăvară a preoţilor din protoieriile Galaţi şi Covurlui.

Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela „Sfântul Apostol Andrei” din incinta Seminarului Teologic-Galaţi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa rugătoare şi plină de evlavie a celor aproximativ 100 de slujitori din cele două protopopiate.

Întâlnirea a avut drept scop dezbaterea diferitelor aspecte şi probleme pastorale privind familia creştină de astăzi şi importanţa acesteia în formarea copiilor şi a tinerilor. Cu acest prilej, pc. pr. Costel Bulgaru, directorul Seminarului teologic gălăţean şi preot la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul de la Dunăre, a prezentat referatul cu titlul „Familia creştină, astăzi. Provocări ale lumii secularizate şi remedii duhovniceşti”, care a reliefat atât diferitele aspecte cu care se confruntă în prezent părinţii şi copiii deopotrivă, cât şi importanţa cunoaşterii, din partea primitorilor, a simbolisticii şi implicaţiilor Tainei Sfintei Cununii.

Au urmat discuţii la obiect privind rolul păstorilor şi al părinţilor spirituali, naşii, în creşterea duhovnicească a fiilor duhovniceşti. De asemenea, la nivelul fiecărei protoierii s-a realizat un studiu statistic comparativ privind situaţia botezurilor, a cununiilor şi a divorţurilor din parohiile respective, începând din anul 1990 până în prezent. Analiza respectivă a conferit o notă de realism cu privire la atitudinea creştinilor faţă de instituţia familiei, precum şi la efectele pe care le-a produs în ultimele  două decenii schimbarea mentalităţii sociale şi individuale, determinând o scăderea numărului cununiilor şi, drept consecinţă, creşterea ratei divorţurilor.

În urma dezbaterilor, s-au conturat câteva priorităţi ale pastoraţiei familiei aflate în criză, dintre acestea remarcându-se iniţiativa slujitorilor de a fi naşi pentru familiile care nu au primit Taina Cununiei, precum şi aceea de a sprijini organizarea în spaţiile parohiilor a mesei de nuntă, mai ales în cazul tinerilor fără posibilităţi materiale.

În acest context, au fost lansate şi o serie de lucrări apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care tratează cele două teme de meditaţie ale anului 2011: „Familia, părinţi şi copii” a monahului Moise Aghioritul; „Sfânta Taină a Cununiei – privire liturgică, pastoral-misionară şi canonică”, de pr. prof. Costel Bulgaru; broşurile „Sfânta Taină a Botezului” şi „Sfânta Taină a Cununiei”, din colecţia Liturgica (nr. 60 şi 61).
La finalul întrunirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulţumit pc. preoţi pentru implicarea de până acum, dar şi pe viitor, în pastoraţia familiilor şi a tineretului, în rezolvarea problemelor de ordin spiritual, moral şi social cu care aceştia se confruntă.

Proiect

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook