Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 29 iunie 2012, biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii. Sfântul locaş este situat în partea de sud-vest a oraşului, fiind cel mai apropiat de Dunăre.

Sărbătoarea a debutat cu săvârşirea  Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie şi din municipiu.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru ierarhii Dunării de Jos, a foştilor slujitori ai acestei biserici, precum şi a ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş, adormiţi întru Domnul.

De asemenea a fost săvârşit parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, doctor în teologie, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996 – 2011.

Pentru cei nevoiaşi ai parohiei au fost pregătite şi oferite peste 300 de pachete cu alimente.

Istoric

Biserica a fost construită în anul 1847 prin strădania părintelui Emanuel Vulcan, precum şi a enoriaşilor Enică Marin, Ivan Ivanovici, Iani Gheorghiu, Gheorghe Chiriac, Andrei Petrescu, Sava Galmat, Neculai Cazacu şi Alexe Petrescu.

La zidirea sfântului locaş au contribuit şi domnitorul Mihail Sturdza, precum şi prinţul Alecu Sturdza.

Încă de la zidirea ei, pentru a o înfrumuseţa cum se cuvine, au fost aduse din afara graniţelor ţării două clopote. Clopotul cel mare, care cântăreşte 855,260 Kg a fost turnat în oraşul Iaroslav în uzina Casei de comerţ a cetăţeanului de onoare P. I. Olovemsnicov, iar clopotul cel mic a fost turnat în uzina Efima Mafteeva Vasilenco, din oraşul Rostoc, situat pe fluviul Don.

În naosul Bisericii se păstrează într-ul toc de geam un Epitaf vechi, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în limba rusă, cusut probabil la Kiev cu fie de aur şi argint.

Biserica a fost inundată de mai multe ori de râul Dunărea: în 1861, 1872 şi 1897.

Intemperiile, cutremurele şi inundaţiile repetate, precum şi infiltrarea apei în pereţii groşi, au necesitat efectuarea mai multor restaurări, dintre care cea mai importantă este începută în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Până în prezent s-au efectuat lucrări de subzidire, consolidare şi suprastructură, urmând ca să se continue cu tencuirea exterioar a zidurilor.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook