Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În anul 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât cinstirea, şi în Biserica noastră, a unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi din Ortodoxie: Sfântul Luca, arhiepiscopul Simferopolului din Crimeea. Urmare acestei decizii, în noiembrie acelaşi an, la Galaţi, în contextul Sărbătorilor Sfântului Andrei – ocrotitorul municipiului de la Dunăre, la solicitarea ÎPS Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Luca. În cadrul sărbătorilor andreiene a fost resfinţită şi biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi, care, cu acest prilej, prin decizia chiriarhului locului a primit ca noi ocrotitori, pe Sfinţii Luca, Arhiepiscopul Crimeii, şi Cuviosul Patapie Egipteanul.

Întrucât în data de 11 iunie este prăznuit Sfântul Ierarh Luca, parohia gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian a derulat un  bogat program liturgic, misionar, educaţional şi social – filantropic, întru  cinstirea Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.

În ziua de sâmbătă, 8 iunie 2013, la parohie s-a organizat o dezbatere cu elevi seminarişti, pe tema „Viaţa şi activitatea misionară ale Sfântului Ierarh Luca”. Mai mulţi elevi au primit, din partea parohiei, laptop-uri şi computere, pentru susţinerea activităţilor lor didactice. În aceeaşi zi, după amiază, s-a derulat o activitate cu copiii de la grupul catehetic, intitulată „Să cunoaştem viaţa şi minunile Sfântului Luca”. Seara s-a încheiat cu o activitate în cadrul parteneriatului cu Parohia Titcov: primirea unui grup de 15 copii din Insula Mare a Brăilei, aflaţi într-un pelerinaj la mănăstiri din eparhie, servirea cinei şi oferire de daruri, constând în cărţi, dulciuri şi rechizite

Duminică, 9 iunie, după  Sfânta Liturghie a avut loc ceremonia de premiere a copiilor din parohie care au participat la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, în anul şcolar 2012-2013. În acest context, 20 de copii au primit diplome şi daruri. Seara zilei de luni, 10 iunie a fost împodobită cu Vecernia şi Litia zilei, dar şi cu Acatistul Sfântului Luca la Crimeii, cateheza susţinută acum fiind pe tema: „Suferinţa umană – motiv de credinţă sau de necredinţă? Cazuri actuale  de vindecare, prin lucrarea taumaturgică a Sfântului Ierarh Luca”.

În ziua praznicului, marţi, 11 iunie s-au slujit Utrenia şi Sfânta Liturghie la care au participat numeroşi credincioşi din parohie şi din întreaga urbe gălăţeană, profesori, elevi şi oameni de cultură.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de o parte a corului „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos care, în încheiere au susţinut un concert de cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

La finalul Sfintei Liturghii, 20 de bătrâni din parohie au primit pachete cu alimente, iar credincioşii participanţi au ciocnit ouă roşii şi au primit iconiţe ale Sfântului Luca al Crimeii şi broşura „Viaţa şi minunile Sfântului Luca al Crimeii“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Întregul program al acestui prim hram dedicat Sfântului Luca, la Galaţi, s-a dorit un îndemn duhovnicesc pentru credincioşi de a descoperi ajutorul sfinţilor, mai ales şansa tămăduirii sufleteşti şi trupeşti, într-un timp al însingurării omului, tot mai încercat de boală şi suferinţe.

Pr. Lucian Petroaia

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook