Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul  pelerinaj al tinerilor liceeni la mănăstirea Buciumeni, care şi-a serbat hramul, manifestare ajunsă la cea de a XXII-a ediţie.

Anul acesta întâlnirea s-a desfăşurat sub genericul: „Imaginea virtuală sau «elev-icoană vie» a vieţii“.

La primele ore ale dimineţii, în faţa Catedralei Arhiepiscopale dar şi în alte puncte de întâlnire din municipiile Brăila şi Tecuci, peste 1.000 de tineri au urcat în autocare pentru a porni în pelerinaj către mănăstirea Buciumeni.

Moment de mare profunzime duhovnicească, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administraţia eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au slujit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La Altarul de vară din mijlocul pădurii, tinerii şi credincioşii de toate vârstele, în mijlocul cărora s-au aflat preoţii, au susţinut cântările Sfintei Liturghii într-o desăvârşită simfonie liturgică.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi şi în mod special tinerilor, în acest cadru natural al codrilor buciumenilor, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat „că oamenii, pădurea, aerul, vuietul, mireasma şi rugăciunea sunt ca o «Catedrală cu vitralii foşnitoare», numintă aşa chiar de către tineri“.

În continuare, Părintele Arhiepiscop a arătat că „Biserica este trăirea iubirii Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, prelungită prin întruparea Mântuitorului Iisus Hristos în peştera din Betleem de pe pământ, prelungită în noi prin botez şi sfinţită prin Sfântul Duh, care a coborât la Cincizecime şi astfel a luat fiinţă acest rai de pe pământ.

Pe lângă mulţimea tinerilor, ne bucurăm şi de prezenţa numeroasă a credincioşilor de toate vârstele, părinţi ai copiilor, cadre didactice… aşadar, Biserica vie! întrunită pentru a mulţumi lui Dumnezeu la ziua întemeierii ei de către Preasfântul Duh.

Astăzi ne-am bucurat în chip deosebit de rolul misionar aparte al tinerilor, în cele 22 de ediţii ale pelerinajului, pentru mai multă comuniune, pentru mai multă iubire sfântă între ei şi, prin ei, în familiile lor, în şcolile lor, în localităţile lor, împreună cu noi toţi!“.

Tinerii sunt cei care au pregătit agapa acestei săbători, căci împreună cu maicile de la această mănăstire şi de la Centrul Eparhial, cu profesori şi credincioşi, sub coordonarea şi supravegherea personalului calificat, timp de o săptămână, au reuşit să îmbine rugăciune cu hărnicia şi să ofere astăzi pelerinilor peste 25.000 de sarmale şi numeroase alte daruri de bucate tradiţionale.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat şi premianţi din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice-naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“.

Acestora li s-au adăugat numeroşi profesori de Religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ dar şi părinţi, membri A.P.O.R. de la filialele constituite în cadrul Eparhiei Dunării de Jos şi membri A.S.C.O.R., filiala Galaţi.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, s-au format 20 de grupe mari de convorbiri, unde s-a discutat pe marginea celor 20 de sub-teme stabilite anterior la întâlnirile preliminare cu tinerii. În centrul acestor grupe s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie, Înaltpreasfinţia Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale şi de interes pentru segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“ în Patriarhia Română.

La final, fiecare elev a primit din  partea  Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială şi iconiţe, apărute la editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook