Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În baza hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care anul 2017 este proclamat ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“, Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos organizează, în data de 22 iunie 2017, un eveniment comemorativ dedicat celor ce au fost închişi şi torturaţi, începând cu anul 1952, în lagărul (colonia de muncă) „Salcia“ din Insula Mare a Brăilei.

După cum se ştie, în apropiere de localitatea Piatra Frecăţei se află groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au trăit calvarul regimului inuman de la Salcia.

Astfel, joi, 22 iunie 2017, începând cu ora 12.00, va fi oficiată slujba de pomenire a victimelor atrocităţilor săvârşite de reprezentanţii regimului comunist în Insula Mare a Brăilei şi momentul de evocare a memoriei celor ce au suferit după anii ’50 în închisoarea de la Salcia. Slujba va fi oficiată de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de slujitori din administraţia eparhială și de preoţii protopopiatului Însurăţei, întruniţi în conferinţa semestrială.

Prezentăm în continuare programul complet al evenimentului:

Ora 9.30: Biserica parohială Titcov – Participarea la Sfânta Liturghie. Sfinţirea catapetesmei şi a icoanelor din biserică.

Ora 11.15: Biserica parohială Frecăţei – Sfinţirea catapetesmei şi a icoanelor din biserică. Binecuvântarea clopotniţei şi a centrului social-educaţional.

Ora 12.00: Slujba de pomenire (parastas) pentru victimele închisorii „Salcia“, la Crucea – memorial de la groapa comună din cimitirul localităţii Piatra Frecăţei.

Ora 12.30: Moment evocator, urmat de masa de pomenire.

 

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook