Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de sărbătoare a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, unul din cele mai importante repere istorice ale judeţului Brăila, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume, şi-a cinstit ocrotitorul.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637.

Manifestările liturgice şi pastoral misionare au debutat în ajunul sărbătorii prin oficierea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua hramului cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi sosiţi în număr mare atât din Brăila, cât şi din localităţile învecinate.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor, alături de moaştele Sfântului Ioan Maximovici aflate în patrimoniul sacru al acestei mănăstiri, a fost  așezată spre închinare noua raclă ce adăpostește părticele din moaștele a patru mari sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Casian și Sfântul Constantin Brâncoveanu și care, de astăzi, va rămâne în patrimoniul acestei mănăstiri.

Însoţiţi de păstorii lor duhovniceşti,numeroşi credincioşi de la parohiile din apropiere, au venit în pelerinaj către sfânta mănăstire, pentru a se ruga şi a săruta sfintele odoare.

La momentul cuvenit, mulţi credincioși prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul și Înaintemergătorul Domnului, despre necesitatea prezenței sfinților în viața noastră și despre binecuvântarea pe care o avem prin sfintele lor moaște.

De asemenea, ierarhul a amintit credincioșilor și de bucuria pe care au trăit-o anul trecut la marele eveniment al sfințirii acestei biserici voievodale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Sărbătoarea hramului principal al sfintei mănăstiri de la Măxineni din cetatea basarabă, la niciun an de la sfințirea cea mare săvârșită de către Patriarhul României, Preafericitul Daniel și ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca act și ofrandă de recunoștință pentru obolul dat și de locuitorii acestor plaiuri dintre Buzău, Dunăre și Siret, pentru unitatea națională este în același timp un moment de reculegere și de pomenire a voivozilor ctitori, începând cu Matei Basarab, și de cinstire a moaștelor Sfântului Voievod, martir și ctitor, Constantin Brâncoveanu, aduse de Preafericitul Patriarh, dar este și o mărturie vie a rugăciunii obștii monahale și a receptivității însemnătății acestei mănăstiri pentru partea de câmpie a zonei brăilene pe calea către Focșani“, a spus ierarhul.

De la Altarul de vară, slujitorii şi credincioşii prezenţi au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârşită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

Pe tot parcursul zilei, credincioşii veniţi în pelerinaj la această mănăstire au avut posibilitatea de a se închina și săruta sfintele moaște.

La final, mănăstirea a pregătit agapa frăţească pentru toţi credincioşii veniţi la hramul voievodalei mănăstiri.

***

După ce vechea biserică făcută de domnitorul Matei Basarab, ajunsă ruină, a fost restaurată cu binecuvântarea şi strădania neobosită a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar stăreţia şi zidul de incintă au fost refăcute din temelii, la 25 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici voievodale de la Mănăstirea Măxineni din judeţul Brăila.

Slujba de târnosire a ctitoriei voievodului Matei Basarab de la confluenţa râurilor Buzău şi Siret a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook