Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Consatantinopolului la doi ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, săvârşită la Catedrala din Galaţi, în data de 3 mai 2009, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost şi în acest an un moment de mare bucurie duhovnicească.

Sfântul Atanasie a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la mănăstirea „Sfântul Nicolae” din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

De reamintit este faptul că momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae” din Galaţi, Aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Şi anul acesta, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la biserica închinatp Sfântului Atanasie, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a câteva sute de credincioşi din municipiu. Totodată, la sărbătoare a participat un mare număr de copii şi elevi, care au cântat la Sfânta Liturghie şi au prezentat viaţa Sfântului Atanasie.

Cu acest prilej a fost adusă spre venerare racla cu părticele din moaştele Sfântului Atanasie, aflate în patrimoniul spiritual al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

La finalul Sfintei Liturghii s-a organizat o agapă frăţească pentru toţi cei prezenţi, mai cu seamă pentru copii.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitos şi trăitor al dreptei credinţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook