Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica închinată vindecării minunate a orbului din naştere, credincioşii din mica comunitate parohială a localităţii Odăieni, Protopopiatul Însurăţei, judeţul Brăila, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât biserica parohială a primit veşmântul luminos al sfinţeniei.

Anul 1960 reprezintă momentul atestării documentare a localităţii. Aceasta  a luat fiinţă prin mutarea definitivă, pe terenul actual al parohiei, a mai multor familii din satul buzoian Odăile care, iniţial, se stabileau doar temporar în zonă, cu prilejul campaniilor agricole.

Firesc, credincioşii de aici au simţit nevoia construirii unui locaş de închinare. Dorinţa lor avea să se concretizeze prin ridicarea unei biserici de mici dimensiuni în anul 1969, iar mica localitate Odăieni avea să devină, din punct de vedere administrativ, filială a parohiei Ciocile.

Între anii 1988-1996, biserica a trecut prin lucrări de consolidare şi a fost împodobită cu pictură în tehnica „tempera“.

În anul 1997, prin Decizie Chiriarhală, s-a înființat parohia Odăieni.

Cu binecuvântarea şi permanenta purtare de grijă a Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în perioada 2010-2014 au fost executate lucrări de reparaţii şi întreţinere a locaşului de cult.

Sub îndrumarea pc. pr. Dumitru Stanciu, cele 58 de familii care formează parohia Odăieni, într-un exemplu practic de jertfă şi dărnicie, au înzestrat şi împodobit biserica cu cele necesare slujirii, pentru ca în data de 17 mai 2015, în Anul omagial a misiunii parohiei şi mănăstirii, astăzi, locaşul de cult să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

După rânduiala Bisericii Ortodoxe, slujba de sfinţire a fost urmată de trecerea credincioşilor prin Sfântul Altar, închinarea acestora înaintea Sfintei Mese şi primirea arhiereştii binecuvântări.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos pe un podium special amenajat în imediata apropiere a bisericii, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa credincioşilor din parohie dar şi din localităţile învecinate.

De asemenea, copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, înveşmântaţi în portul popular al zonei, au dat răspunsurile la strană, într-o frumoasă cântare omofonă cu ceilalţi credincioşi prezenți la Sfânta Liturghie.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenți.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook