Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, zeci de mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni, dar şi din ţară sau străinătate, s-au îndreptat în pelerinaj către biserica cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

În anul 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se gaseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fîntâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.

Pelerinajul a început încă din ajunul sărbătorii când primii credincioși au sosit în Brăila pentru a priveghea la Izvorul Tămăduirii şi pentru a participa la Vecernia şi Litia oficiate în biserica „Buna Vestire“.

În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii.

Acolo, Înaltpreasfinţia Sa a purtat şi un dialog-cateheză cu numeroşi elevi şi copii despre puterea tămăduitoarea a apei sfinţite, după care i-a binecuvântat şi le-a oferit sticluţe cu agheasmă.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi brăileni şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a mulţimii credincioşilor.

La slujbă a participat şi grupul de bătrâni „Ştefanieinii“ din comuna Piscu, jud. Galaţi.

La final, mulţimea credincioșilor care a participat la întregul program liturgic şi pastoral-misionar, a fost stropită cu agheazmă şi a primit arhierească binecuvântare, după care a fost invitată la tradiţionala agapă frăţească.

Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Protoieria Brăila a luat toate măsurile necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire“ a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sarmăluţe, vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.

După slujbă, la Casa Memorială „Petre Ştefănescu Goangă“, în cadrul manifestărilor culturale, artistice, educaţionale şi sportive organizate de Primăria Municipiului Brăila, a fost vernisată expoziţia pascală de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină“ dedicată Sărbătorilor Pascale.

La finalul manifestării, corul  bărbătesc „Armonia“ al municipiului Brăila a susţinut în faţa auditoriului un impresionant concert de imne pascale.

Programul misionar şi social filantropic dedicat acestei zile a continuat, după tradiţie, cu vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Cu acest prilej, Chriarhul Dunării de Jos a binecuvântat pe cei aflaţi în suferinţă, i-a stropit cu agheasmă şi le-a oferit iconiţe cu Învierea Domnului, apă sfinţită din „Izvorul Tămăduirii“ al bisericii brăilene, precum şi alte daruri de suflet.

Vizitarea bolnavilor este o activitate de acum îndătinată pentru acest moment de înălţare duhovnicească, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian, fiind o expresie vie a dragostei şi preţuirii pe care Biserica o manifestă, prin slujitorii săi, pentru cei aflaţi în suferinţă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook