Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Luni, 21 mai 2018, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii.

Manifestările liturgice şi pastoral-misionare au debutat în ajunul sărbătorii prin săvârşirea Vecerniei cu Litie de către un sobor de preoţi.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos împreună cu un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie şi din întreg municipiul Galaţi.

În cadrul ceremonialului liturgic au fost oficiate două hirotonii: teologul Cătălin Huciu a fost hirotonit diacon, iar diaconul Florinel Veronel Răducan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ţepu de Jos din Protopopiatul Nicoreşti, judeţul Galaţi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a arătat cât de importanţi sunt aceşti doi sfinţi pentru creştini, subliniind faptul că Sfântul Constantin a ţinut foarte mult la unitatea bisericii, iar Sfânta Elena este exemplul de credinţă şi de dragoste pentru susţinerea şi răspândirea creştinismului.

La chinonic, corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a prezentat un concert de imnuri bizantine şi cântări dedicate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

După Sfânta Liturghie, credincioşii au fost binecuvântaţi de Chiriarhul Dunării de Jos şi au primit iconiţe cu Sfinţii Împăraţi.

Programul a continuat prin invitarea tuturor credincioşilor la agapa frăţească, oferindu-se în acelaşi timp peste 300 de pachete cu alimente persoanelor nevoiaşe ale parohiei.

Istoric:

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din municipiul Galaţi a fost înălţată între anii 1857-1863. Sfântul locaş este încărcat de istorie şi numără un veac şi jumătate de existenţă.

Cu o arhitectură impunătoare, biserica a fost proiectată după planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Ştefănescu (primul episcop al Dunării de Jos, din 1864) şi a fost pe punctul de a deveni Catedrală a Galaţiului. A rămas însă prin veacuri, un loc plin de sfinţenie care a adunat creştinii la rugăciune.

În vremea acestui vrednic păstor au fost organizate şi s-au desfăşurat renumitele „şcoli de duminică“ care reuneau creştinii din întregul oraş, având ca invitaţi conferenţiari şi personalităţi de marcă din România, între care istoricul, omul de cultură şi ministrul Nicolae Iorga, preotul Gala Galaction ş.a. Aceste întâlniri pe teme de cultură şi spiritualitate românească erau găzduite în cladirea de lângă biserică, ridicată în 1904 şi care s-a constituit de-a lungul vremii într-un important centru cultural al oraşului Galaţi.

Gălăţeanul Constandache Constantinescu (1864-1924) a susţinut din răsputeri refacerea şi consolidarea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, în anul 1907. Între anii 1908-1909 a construit o clopotniţă nouă şi o sală de conferinţe. În anul următor a înfiinţat Banca Populară „Sfinţii Împăraţi“.

Jertfa acestui om, rămas nemuritor prin faptele sale, a fost răsplătită încă din timpul vieţii, fiind decorat cu distincţia vremii „Răsplata muncii, clasa I pentru Biserică şi Învăţământ“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook