Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 25 mai 2019, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a organizat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Cercul metodic al învăţătorilor din ciclul primar din şcolile municipiului Galaţi.

Evenimentul, desfăşurat în Sala „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, s-a intitulat „Valorificarea laturilor educaţiei prin intermediul activităţilor extraşcolare“.

La manifestarea cultural-educativă şi artistică, pe lângă elevii claselor primare ale Seminarului Teologic gălăţean, au participat şi 100 de profesori din învăţământul primar, dar şi alte persoane venite special pentru a vedea activităţile desfăşurate de tinerii seminarişti şi îndrumătorii acestora.

Întrunirea de astăzi a debutat cu o slujbă de Te Deum, săvârşită în Capela Muzeului eparhial şi a continuat cu programul propriu-zis în sala de expoziţii temporare a acestei instituţii de cultură gălăţene.

După cuvântul de deschidere, a urmat prezentarea elementelor principale ale educaţiei religioase şi ale programelor şi activităţilor desfăşurare pe parcursul unui an întreg de Seminarul Teologic din Galaţi, în parteneriat cu alte şcoli şi instituţii culturale. 

În continuare, toţi cei prezenţi au putut vedea câteva momente cultural-artistice, în care s-au regăsit interpretări ale unor cântece tradiţionale româneşti şi religioase, poezii tematice specifice satului românesc şi dansuri populare, dar şi o şezătoare ce a cuprins meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul, cusutul şi torsul.

Totodată, participanţii au avut prilejul de a admira în Sala „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial şi expoziţia temporară „Amintiri din copilărie. Jocuri şi jucării pentru copii: 1930 – 1980“, organizată în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti.

 La final, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa organizării unor astfel de eveniment care sunt adevărate lecţii deschise despre tradiţiile, obiceiurile şi portul tradiţional românesc, binecuvântându-i pe toţi participanţii şi oferindu-le diverse daruri.

Întregul program a fost dedicat Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi s-a constituit într-o lecţie vie despre îndeletnicirile şi tradiţiile poporului român, dar şi înt-o încercare de transmitere a acestor valori culturale tinerelor generaţii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook