Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În prima zi a Postului Mare, în toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cadrul Pavecerniţei Mari s-a săvârşit slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La ceas de seară, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare.

Interpretarea deosebită a cântărilor a fost și în acest an mijlocul prin care rugăciunile și mărturisirile emoționante cuprinse în acest imn al pocăinței au devenit izvorul și forma cea mai intimă şi sensibilă a trăirilor sufleteşti.

La slujbă, au participat şi o parte dintre elevii Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, oferind răspunsurile corale, dar şi numeroşi credincioşi, atât din municipiul Galaţi, cât şi din celelalte localităţi ale eparhiei.

La finalul acestei seri de rugăciune şi de meditaţie biblică, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenţi la slujbă.

„Cu această slujbă a Pavecerniţei Mari am început călătoria duhovnicească către noi înşine, deşi avem tendinţa să spunem că această călătorie este pentru Dumnezeu. Permanent avem această impresie că Dumnezeu ne cere să călătorim către El Însuşi, că ne răpeşte timpul nostru, că ne reţine din preocupările noastre, ca şi când Dumnezeu ar fi în criză de audienţă. În realitate Dumnezeu este permanent preamărit în ceruri de Biserica triumfătoare, căci ‹‹înainta Sa stau mii de arhangheli, zeci de mii de îngeri, heruvimii cei cu ochi mulţi şi serafimii cei cu câte şase aripi care se înalţă neîncetat cântând: Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot, plin e cerul şi pământul de mărirea Ta. Osana întru cei de sus!››...

Astăzi am venit la biserică pentru a căpăta puţină trezvie, rugăciune, post, pace şi linişte în sufletele noastre, iar aceste exerciţii spirituale pe care încercăm să le facem nu sunt altceva decât o revenirea a noastră la comunicarea bună cu Dumnezeu, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Credincioşii au primit arhiereasca binecuvântate şi invitaţia de a participa în continuare la slujbele bisericii din zilele următoare, pentru a parcurge treaptă cu treaptă acest urcuş către Înviere.

***

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook