Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Bunei Vestiri este prilej de bucurie pentru foarte mulți credincioşi din municipiul Galați care vin în această zi la istorica biserică din zona centrală a orașului,ceîşi sărbătoreşte hramul.

Biserica „Buna Vestire“ situată pe Strada Română din municipiul Galaţi, a fost construită între anii 1857-1859, în timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza.

Odinioară, în vremea când acest sfânt locaş se ridica de comunitatea creştinilor de aici, această parte a oraşului era plină de grădini, mărturie grăitoare în acest sens fiind strada Mihai Eminescu, fostă „Grădinarilor“. Sinodicul Bisericii consemnează că ridicarea acesteia s-a făcut pe la 1857, terenul fiind donaţia unui creştin pe nume Fotie, care a oferit şi cea mai însemnată contribuţie financiară pentru construcţie.

Începând cu anul 2009 s-a început renovarea sfântului lăcaş, însă cu multe dificultăţi tehnice, deoarece, neavând nici un schelet metalic care să susţină zidirea, a fost necesară adăugarea acestuia la exterior şi  întărirea temeliei cu alte centuri de rezistenţă.

În prezent, în interiorul bisericii se execută ample lucrări de restaurare a picturii.

Programul pastoral-liturgic, misionar-educaţional şi social-filantropic organizat de parohie, cu prilejul hramului, a debutat în seara zilei de 24 martie, prin oficierea Vecerniei cu Litie şi a Acatistului Bunei Vestiri, de către un sobor de preoţi gălăţeni, în mijlocul cărora s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La final, chiriarhul a ţinut o meditaţia duhovnicească despre însemnătatea acestei mari sărbători a creştinilor. În încheiere, cei prezenţi au primit din partea ierarhului, litie şi iconiţe.

A doua zi, alături de sfinţiţii slujitori, la Sfânta Liturghie au luat parte, într-o atmosferă de adâncă evlavie, membrii organismelor parohiale, profesori, elevi, dar şi numeroşi credincioşi din parohie şi nu numai. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi preoţii mai înainte-slujitori la acest Sfânt Altar, împreună cu ctitorii, binefăcătorii şi enoriaşii acestei parohii, trecuţi la cele veşnice.

După Sfânta Liturghie, parohia a derulat o activitate social-filantropică la Maternitatea „Buna Vestire“ din municipiul Galaţi, instituţie medicală cu care se află într-un parteneriat tradiţional şi fructuos. Acţiunea a vizat susţinerea tinerelor mame, care au primit de curând dar de prunci, în semn de dragoste şi apreciere pentru jertfa pe care acestea o aduc în societate.

Activitatea de astăzi de la Maternitatea din Galați s-a încheiat cu binecuvântarea mamelor în saloane și  oferirea de pachete cu alimente și diverse produse de îngrijire pentru copii.Toate persoanele internate în această Clinică gălăţeană au primit din partea parohiei și o masă caldă.

Un program asemănător a fost organizat şi la Brăila în săptămâna anterioară acestei sărbători, dar și astăzi, când membrii Asociaţiei Femeilor Creştin Ortodoxe din Brăila, cu susţinerea parohiilor „Sf. Cuv. Parascheva“ şi „Buna Vestire“ din Brăila, au mers la maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu pentru a le oferi mamelor şi copiilor internați acolo produse de igienă personală şi alte daruri duhovniceşti. Preoţii au rostit rugăciuni de sănătate pentru copii şi le-au încurajat şi binecuvântat pe tinerele mame.

Activităţile au fost realizate prin implicarea multor voluntari, îndeosebi elevi şi studenţi, sub coordonarea Sectorului Social-misionar al Centrului Eparhial, cu implicarea preoţilor parohi şi a membrilor Consiliilor şi Comitetelor Parohiale.

Astăzi, în ziua praznicului Bunei Vestiri, după Sfânta Liturghie oficiată la capela spitalului Municipal „Anton Cincu“din Tecuci, părintele protoiereu și părintele capelan de la acest spital au vizitat mamele internate la Maternitatea acestei instituții medicale.

Cele 11 mame aflate în grija cadrelor medicale au primit diverse daruri în valoare de 1200 lei, au fost binecuvântate de cei doi slujitori și încredințate rugăciunilor Maicii Domnului.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook