Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri 26 noiembrie 2010, biserica cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh şi Sfântul Stelian” din Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Programul liturgic a debutat în seara zilei de 25 noiembrie, cu slujba Privegherii şi a continuat în ziua hramului cu săvârşirea Sfintei Liturghii, de către un sobor de preoţi, alături de numeroşi credincioşi din parohie şi din oraş.

Parohia a luat fiinţă în anul 1993, când se sfinţeşte locul şi se pune piatra de temelie a sfântului locaş, imediat după aceasta începând şi lucrările de construcţie. Concomitent cu zidirea bisericii, au început şi lucrările de construcţie la aşezământul social-filantropic al parohiei, care a fost binecuvântat şi inaugurat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în anul 2009, luând numele de „Centrul Multufincţional de Servicii Sociale-Speraţe pentru vârsta a III-a.”

În cuvântul său de învăţătura, Chiriarhul Dunării de Jos, a  subliniat grija pe care a arătat-o Mântuitorul Iisus Hristos, pentru toţi credincioşii, dar in special pentru copiii. În purtarea Sa de grijă a dăruit omenirii în secolul IV un ierarh, ocrotitor al copiilor. „Sfântul Stelian este un model de păstor autentic, ce şi-a îndreptat grija în mod special spre copii, prin îngrijirea celor bolnavi, în urma epidemiilor izbucnite în timpul său. Văzând purtarea sa de grijă, pentru cei mici ai eparhiei sale, Dumnezeu l-a învrednicit a fi şi Făcător de minuni şi vindecător de boli”, a mai adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

După Sfânta Liturghie s-a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş, după care, au fost împărţite pachete pentru toţi cei care se confruntă cu diferite probleme, inclusiv de ordin economic.

Evenimentul a facilitat întâlnirea celor în vârstă, îngrijiţi de această parohie şi tinerii studenţi ai „Departamentului de Istorie Filosifie, Sociologie şi Teologie”, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos. Aceştia din urmă participă activ ca voluntari, alături de elevii Colegiului naţional „Mihail Kogălniceanu”, din Galaţi, în diferitele activităţi ale parohiei, în special în cele dedicate pentru grija şi ahutorarea celor 50 de bătrâni ocrotiţi de acest centru multifuncţional.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook