Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXV-a după Rusalii, credincioşii parohiei Ianca II, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au participat la sfințirea bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Localitatea Ianca a fost înființată în anul 1832 de către Costache Niculescu Drugănescu, pe moşia sa.

Primii locuitori ai așezării au fost păstori de la munte, din zona Buzăului şi Râmnicului, care au coborât la câmpie. De aceea, inițial, localitatea s-a numit „Adunaţii de la Buzău”.

Odată cu înfiinţarea localităţii, boierul Costache Niculescu Drugănescu zidește biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În timpul  Primului Război Mondial a fost transformată de inamici în grajd pentru vite, după care a fost dărâmată.

La anul 1872 s-a zidit cea de a doua biserică a localităţii, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” pe locul căreia, ulterior, a fost construită biserica ce există şi astăzi în parohia Ianca I.

În anul 1939 s-au făcut demersuri pentru reconstruirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, însă declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial au făcut imposibile continuarea lucrărilor.

În noiembrie 1999 s-a încheiat un contract de concesionare între Consiliul Local Ianca şi parohia Ianca prin care s-a atribuit acesteia, gratuit, un teren situat în centrul oraşului în suprafaţă de 1080 mp pentru construirea unei noi biserici.

În anul 2000, prin Decizia Chiriarhală nr. 81 s-a înființat parohia Ianca II, după care, la data 20 august 2000, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit locul şi a așezat piatra de temelie pentru noul locaş de cult.

Biserica a fost construită între anii 2001–2013, prin contribuția jertfelnicilor şi bunilor enoriaşi ai parohiei, cu ajutorul substanţial al autorităţilor locale şi judeţene, după proiectul întocmit de arhitectul Radu Cherembach şi ing. Ionel Bănică.

În acest fel restaurată şi înnoită cu toate cele necesare cultului, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Ianca II, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, a fost sfinţită în data de 10 noiembrie 2013.

Slujba sfinţirii şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene dar şi a unui mare număr de credincioşi din parohie şi nu numai, care, după tradiţie, au putut să se închine în Sfântul Altar.

Cu acest prilej, noua biserică a primit şi al doilea hram, ea fiind așezată sub patronajul spiritual al Sfântului Mucenic Trifon, ocrotitorul agricultorilor.

Copiii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ au oferit răspunsurile liturgice, alături de credincioşii prezenţi, într-o frumoasă cântare omofonă, iar la momentul chinonicului au prezentat un moment cultural-artistic.

În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos a acordat o serie de diplome – act de prețuire -  care au evidenţiat jertfelnicia ctitorilor, a autorităţilor locale şi județene dar şi a credincioșilor.

La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi binecredincioșii creştini, trecuţi la Domnul.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind și pachete cu alimente, atât pentru credincioşii participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook