Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La ziua de prăznuire a Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma și Damian, credincioșii parohiei Lungești din protopopiatul Tg. Bujor, jud Galaţi au participat la sfinţirea bisericii din localitate cu hramul „Înălţarea Domnului“.

Prima menţiune documentară despre localitatea Lungeşti apare într-un act atestat în data de 13 iunie 1436, unde se vorbeşte despre „săliştea” dintre pământul preotului „Mircea de la Popeşti”“şi pământul lui Petru Lungu, după care se presupune că satul şi-ar fi luat numele.

Biserica veche, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”“ a fost construită de credincioşii parohiei, în anul 1880. Datorită trecerii timpului şi a aşezării pe coasta unui deal, aceasta s-a deteriorat şi a fost necesar să se construiască o nouă biserică, într-un loc mai accesibil.

Catapeteasma, scaunul arhieresc şi iconostasele s-au confecţionat din lemn de stejar de către dl. Armeanu Virgil Grimăzeşti din judeţul Neamţ. Pictura a fost executată de pictorii Constantin Devar din Tecuci, iar inconostasul de la catapeteasmă de pictorul Gigi Hriscu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit slujba de sfinţire și Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoţi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

După târnosirea noului locaş de cult, atât copiii, cât şi credincioşii prezenţi au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar pentru a se închina înaintea Sfintei Mese şi pentru a primi arhierească binecuvântare.

Copiii parohiei Lungești, îmbrăcaţi în frumoase costume populare au participat şi ei la slujba Sfintei Liturghii primind binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos și au oferit credincioșilor prezenţi un frumos moment cultural-artistic, iar la final le-au fost împărţite pachete cu dulciuri şi daruri de suflet – iconţe şi cărţi de rugăciuni.

La momentul cuvenit, preotul paroh a primit rangul de sachelar.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind hrană caldă pentru toţi cei prezenţi, iar persoanele bolnave, nedeplasabile au fost vizitate la casele lor unde li s-a oferit pachete cu alimente dar şi mici daruri pentru suflet.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook