Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Centrul de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin“ şi filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, a organizat, la Universitatea „Dunărea de Jos“, conferinţa cu tema „Obiceiuri creştine şi tradiţii populare pregătitoare sărbătorii Crăciunului“.

Oaspete de seamă şi moderator al acestei dezbateri a fost acad. Sabina Cornelia Ispas, Director al Institutului de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu“ al Academiei Române.

Conferinţa s-a bucurat de un public numeros format din preoţi, profesori de religie, elevi seminarişti, studenţi teologi sau de la alte specializări.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, care a prezentat câteva date biografice ale acad. Sabina Cornelia Ispas şi a invitat pe toţi tinerii prezenţi la o dezbatere interactivă pentru o mai bună înţelegere a profunzimilor creştinismului în tradiţiile şi obiceiurile poporului român.

„În plină lună noiembrie, închinată aici, la Galaţi, Sfântului Apostol Andrei, doamna academician Sabina Cornelia Ispas ne-a ajutat, prin apostolatul tradiţiilor sănătoase şi din memoria vie a obiceiurilor creştine, să descoperim Naşterea Mântuitorului ca fapt istoric şi teofanie deodată, sau, altfel spus, prezenţa lui Dumnezeu în sufletul, în inima, în casa şi la masa creştinului. Ne-a invitat să reevaluăm creştineşte dar şi ştiinţific, printr-o mai bună cooperare între teologi şi oameni de cultură, bogăţia şi tezaurul culturii noastre tradiţionale care este vie şi prezentă - şi aşa va rămâne mereu! - în viaţa şi spiritualitatea poporului nostru!“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Cu acest prilej au fost prezentate şi două apariţii editoriale sub semnătura Constantin Brăiloiu şi Sabina Ispas: „Sub aripa cerului“ şi „Colindatul Tradiţional Românesc – sens şi simbol“.

În încheiere, dna academician Sabina Cornelia Ispas şi-a mărturisit bucuria de a fi prezentă la Galaţi, în faţa unui auditoriu extrem de receptiv: „A fost o deosebită bucurie şi onoare pentru mine să fiu prezentă în acest context şi să pot exprima câteva din ideile care m-au călăuzit în cercetările mele o perioadă destul de lungă de timp. Restituirea unui segment important al culturii româneşti, şi anume componenta creştină, aşa cum se exprimă ea în tradiţiile şi obiceiurile din comunitatea românească creştin ortodoxă!“.

Evenimentul se înscrie în calendarul manifestărilor misionar-culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în luna dedicată Sfântului Apostol Andrei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook