Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La data de 19 noiembrie a.c., în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastorală corespunzătoare celui de-al doilea semestru al anului 2015, închinată Sfântului Ioan Gură de Aur şi marilor păstori de suflete din eparhii.

Întrunirea a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, acolo unde se păstrează un fragment din moaştele Sf. Ioan Gură de Aur şi a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi din cele 8 protoierii ale Eparhiei.

La Sfânta Liturghie a participat întregul cler al Eparhiei.

La sfârşitul slujbei a fost săvârşit parastasul pentru întemeietorii Eparhiei Dunării de Jos, dar şi pentru victimele incendiului de la sfârşitul lunii octombrie din Bucureşti.

În acelaşi cadru eclesial s-au desfăşurat apoi lucrările propriu zise ale conferinţei, aşezată sub genericul „Misiunea Bisericii prin educaţia religioasă în familie, în şcoală şi în societate. Problemele tinerilor şi răspunsurile Bisericii“.

În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a făcut o prezentare sintetică a tuturor aspectelor misionare şi educaţionale cum ar fi: prezenţa tinerilor în biserică, la Sfânta Liturghie şi la activităţile misionare şi filantropice; situaţia orei de Religie astăzi; rezultate concrete la programele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege Şcoala!“; implicarea reală a membrilor Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ şi Asociaţiei Profesorilor de Religie în mai buna cooperare dintre Şcoală, Familie şi Biserică.

Nu în ultimul rând, Chiriarhul a făcut referire şi la situaţia burselor la nivel de Eparhie oferite tinerilor elevi sau studenţi merituoşi dar cu o situaţie materială precară.

În continuare, 8 preoţi din cele 8 protopopiate ale Eparhiei, au prezentat principalele proiecte misionare şi cultural - educaţionale la nivel de parohie, cu referire la tema sinodală a anului 2015, realizări şi perspective.

În partea a doua s-au adăugat 12 tineri liceeni din municipiile Galaţi şi Brăila, însoţiţi de profesorii lor de Religie. Aceştia au fost invitaţi la un dialog sincer şi deschis cu ierarhii şi preoţii prezenţi, având ocazia astfel s’-şi exprime opiniile cu privire la îmbunătăţirea reală a metodei de comunicare dintre preoţi şi tineri, dintre elevi şi profesorii de religie.

„Întrunirea preoţescă din Eparhie în anul închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi marilor păstori de suflete s-a concretizat prin slujirea Sfintei Liturghhii la Catedrala Arhiepiscopală şi apoi printr-un dialog al faptelor rezultate din programele îndreptate spre tinerii din toate protoieriile dar şi prin completări, prin întrebări şi răspunsuri venite din partea elevilor şi profesorilor de religie.

Sunt multe fapte ale frumuseţii care trebuie înmulţite şi împărtăşite printr-o reală comunicare.  Doar comuniunea sinceră ne va putea  învăţa cum să facem fapta cea bună împreună în Biserică, în societate şi în lumea noastră!“, a arătat Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropoilitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord subliniat câteva aspecte concrete ale pastoraţiei în diaspora şi s-a arătat „impresionat de felul în care preoţii de la Dunărea de Jos au dezbătut problematica actuală a comunicării dintre preot şi tineri. Aceştia au adresat întrebări ierarhilor, preoţilor prezenţi, lucru ce va contribui, fără îndoială, la o îmbunătăţire a comunicării dintre Biserică şi Şcoală.

Experienţa deosebită pe care am trăit-o aici, cred că ar putea fi multiplicată în toate Eparhiile din ţară!“, a concuzionat Înaltpreasfinţia Sa.

Dl Mirel Bănică, cercetător ştiinţific al Academiei Române a făcut trecerea către cea de a treia şi ultimă parte a conferinţei prezentând câteva aspecte cu privire la „Mass-media, religia şi provocările internetului“, în contextul eclesial şi social, astăzi.

La final, tinerii prezenţi au primit din partea Chiriarhului Dunării de Jos cărţi de rugăciuni şi literatură creştină pentru tineri.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook