Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a praznicului „Intrării în Biserică a Maicii Domnului“, biserica „Vovidenia“ din centrul oraşului Galaţi, şi-a sărbătorit hramul.

Manifestările pastoral-misionare şi filantropice au debutat încă din ajun, prin săvârşirea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua praznicului.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a numeroşi credincioşi din urbea gălăţeană, profesori şi oameni de cultură.

La slujbă au fost participat şi o parte din elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“, ai Şcolii Gimnaziale Nr. 25 şi ai Grădiniţei „Elena Doamna“ din Galaţi.

La momenul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a oficiat parastasul pentru ctitori şi pentru toţi ostenitorii, trecuți la Domnul.

Totodată, a săvârșit o slujbă de pomenire și pentru cei 58 de tineri decedați în urma tragicului eveniment de la clubul Colectiv de la sfârșitul lunii octombrie a.c., între care s-a aflat și Valentina Florea, fiică duhovnicească a acestei parohii.

La finalul slujbei, elevii prezenți au avut bucuria de a intra într-un dialog - cateheză cu Înaltpreasfițitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru toţi credincioşii prezenţi, dar și pentru cei bolnavi, nedeplasabili, aflați în evidențele speciale ale parohiei.

***

Biserica „Vovidenia“ ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi, întrucât aici deputaţii unionişti de la 1859, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza (pe atunci, pârcălab de Galaţi) şi Costache Negri, au depus jurământ că vor fi credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea.

Biserica, ctitorită de banul Ion Cârja este construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. Pronaosul este acoperit cu o boltă în leagăn, iar naosul este acoperit de turla Pantocratorului, care se micşorează treptat prin arce dublou.A fost sfinţită în anul 1790 de către protopopul G. Avram.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de către turci, împreună cu alte sfinte lăcaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţii, iar după ample lucrări de restaurare, va fi resfinţită în anul 1823 de către Episcopul Gherasim Clipa al Romanului.

Până în anul 1863, biserica „Vovidenia“ a servit drept catedrală pentru oraşului Galaţi.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la biserica „Vovidenia“. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Al I Cuza, este înhumată în curtea bisericii. Abia în luna mai 1873, osemintele sale vor fi strămutate la domeniul Ruginoasa.

În perioada 1951-1952 biserica a fost  consolidată cu stâlpi şi centuri din beton, ca urmare a degradărilor provocate de cutremurul din anul 1977, iar în 1986 a fost refacută turla.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook