Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Manifestările cultural-educaţionale dedicate sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei în Arhiepiscopia Dunării de Jos au continuat în seara zilei de 24 noiembrie prin organizarea conferinţei intitulată „Sărbătoarea Sfântului Andrei în satul tradiţional românesc“.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Centrul de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin“ şi filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, a fost găduit de Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

Prelegerea a fost susţinută de dr. Angela Paveliuc Olariu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a unui auditoriu format din oameni de cultură, directori ai unor instituţii muzeale din Galaţi, studenţi teologi şi elevi seminarişti.

În cadrul conferinţei, dr. Angela Paveliuc Olariu  a prezentat o abordare etnografică a tradiţiilor şi obiceiurilor populare legate de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la români, atrăgând totodată atenţia că este posibil ca tradiţiile noastre populare să se piardă dacă dispar oamenii care să le trăiască şi să le transmită mai departe.

Cu acest prilej, a fost lansat şi volumul „Mihail Sadoveanu, vocaţie de etnograf“, o excepţională monografie etnofolclorică a satului românesc cu privire la diferitele aspecte ale vieţii materiale şi spirituale ale ţăranului de altădată.

„Am trăit o seară minunată la Galaţi, a mărturisit dr. Angela Paveliuc Olariu, în care am încercat, pe cât posibil, să mă apropii de sufletele celor de aici, folosindu-mă de talentul minunatului nostru scriitor, Mihail Sadoveanu, pe care l-am evocat ca pe un adevărat etnograf.

De asemenea, în lumina sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, am încercat să creionez principalele tradiţii care ne reprezintă pe noi ca români şi care ne trimit la satul românesc de altădată, încărcat de frumuseţe, de autenticitate şi valoare, pe care un etnograf cu vechime le cunoaşte, le studiază şi le pune în valoare în cărţile pe care le publică!“.

Cuvenita sesiune de autografe a încheiat conferinţa din această seară dedicată Sfântului Apostol Andrei.

Dr. Angela Paveliuc Olariu este în prezent coordonatoare a Departamentului de Promovare a Valorilor şi Tradiţiilor Naţionale, din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook