Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul manifestărilor dedicate Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, în data de 28 noiembrie 2015 a fost săvârşită slujba de sfinţire a picturii capelei „Sf. Spiridon“ din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie, Galaţi. Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galaţi.

Capela s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioşii, bolnavii şi cadrele medicale care au dorit să fie prezente la momentul liturgic şi filantropic organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos. În continuarea Sfintei Liturghii cei doi ierarhi au oficiat slujba de sfinţire a noii picturi. Lucrările de pictură au început, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în anul 2013 şi au fost executate în tehnica „frescă” de către zugravul Petre-Cristian Bădălan din Galaţi.

Planul iconografic este adaptat cerinţelor şi criteriilor speciale după care se pictează o capelă destinată slujirii bolnavilor, în cadrul acesteia fiind reprezentaţi în mod cu totul aparte sfinţii vindecători şi doctori fără de arginţi, dar şi sfinţii români. Iconografia capelei „Sf. Spiridon“ respectă canoanele tradiţiei bizantine şi a şcolii româneşti de iconografie a sec XV – XVI. Slujirea liturgică a fost continuată prin slujirea social filantropică, în acest sens Chiriarhul Dunării de Jos oferind Spitalului de Pneumoftiziologie „Sf. Spiridon“ 50 de pijamale şi 50 halate pentru bolnavii internaţi în această instituţie medicală.

De asemenea, prin implicarea unor parohii din municipiul Galaţi, bolnavilor internaţi le-a fost oferită masa de prânz. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a oferit acte de preţuire pc. pr. Costică Voicu, managerului spitalului, cadrelor medicale şi altor persoane implicate în buna cooperare dintre Spital şi Biserică, iar credincioşilor prezenţi iconiţe. După slujbă, cei doi ierarhi au vizitat bolnavii în saloanele lor şi au binecuvântat masa de prânz a acestora.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook